Vijeće za nacionalnu sigurnost Države Izrael ažuriralo procjene sigurnosti

Izrael protiv putovanja u BiH zbog najvećeg rasta antisemitizma u Europi

10.12.2023.
u 18:40

Prema uputama Vijeća za nacionalnu sigurnost, preporučuje se izbjegavati nepotrebna putovanja do ove destinacije

Izraelske vlasti osvježile su svoje procjene oko sigurnosti Židova i državljana Izraela, kako u zemljama u okruženju tako i u svijetu, a Bosna i Hercegovina se našla među neslavnom dvojkom europskih zemalja u kojima su u porastu antisemitizam, prijetnje i nasilje prema Židovima, piše Večernji list BiH.

Procjena je to Vijeća za nacionalnu sigurnost Države Izrael koje je Bosnu i Hercegovinu s Albanijom pozicioniralo u skupinu zemalja s "umjerenom razinom prijetnje", što je treća od ukupno četiri razine prijetnji za sigurnost njihovih državljana. Prema uputama Vijeća za nacionalnu sigurnost, preporučuje se izbjegavati nepotrebna putovanja do ove destinacije. Zajedno s BiH u ovome dijelu svijeta je i Albanija, ali i Pridnjestrovlje, koje je potencijalno vojno žarište zbog rata na europskome istoku. Ukrajina je od ranije u četvrtoj skupini, ali samo kao rezultat agresije i rata koji u toj zemlji traje od veljače prošle godine. Stanje u BiH najviše se pogoršalo kao rezultat nasilnih poruka i gotovo svakodnevnog neprijateljstva koje u značajnoj mjeri potiču lokalni političari, ali i predstavnici pojedinih vjerskih zajednica. Zanimljivo je primijetiti kako je u prvom planu SDP-ova dužnosnica Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, koja je do kraja relativizirala zločine koje je počinila teroristička organizacija Hamas početkom listopada, dok je izražavala suosjećanje sa stradanjima Palestinaca.

Sedma muslimanska i Hamas

Na društvenim mrežama i u javnome eteru gotovo su svakodnevne prijetnje upućene Židovima i Državi Izrael s porukama koje ističu građani i aktivisti koji nemaju srodnika u Palestini da treba ukinuti židovsku državu. U Bosni i Hercegovini su se i pojedini bivši zapovjednici, ali i političari otvoreno svrstali uz terorističku organizaciju Hamas. Najglasniji je bio Šerif Patković, zapovjednik zloglasne VII. muslimanske brigade Armije BiH, poznate po brojnim ratnim zločinima počinjenima tijekom posljednjeg rata, uključujući i ritualna ubojstva. Unutar ove postrojbe su se borili i mudžahedini, strani vjerski fanatici, dio kojih je ostao živjeti u BiH. Treba reći i kako nitko od bošnjačkih političara napad Hamasa nije okarakterizirao terorizmom, a tek se od te organizacije glasno ogradio prvi čovjek Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić. To je učinio iz čisto pragmatičnih razloga zbog dobrih veza koje ima sa Svjetskim židovskim kongresom i Centrom za istraživanje holokausta, što daje dodatnu snagu inicijativi oko očuvanja istine o genocidu u Srebrenici. Za razliku od BiH, Izrael nema nikakve zapreke za preporuku putovanja svojih državljana u Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru..., koje se nalaze u prvoj skupini. Druga skupina su one zemlje za koje se preporučuje oprez, a četvrta skupina su one u koje se zabranjuje putovanje. To su, uz Iran, Irak, Turska, Maroko... - Od početka operacije "Swords of Iron" došlo je do značajnog porasta neprijateljstva prema Izraelcima i Židovima diljem svijeta. Terorističke ćelije motivirane su nauditi Izraelcima i Židovima bilo gdje. Stoga preporučujemo ponovno razmotriti svako putovanje u ovu zemlju koje nije nužno - naveli su u obavijesti Vijeća za nacionalnu sigurnost. Od ponedjeljka su ažurirana upozorenja za putovanja za desetke zemalja uslijed rastućeg antisemitizma diljem svijeta dok se Izrael bori protiv terorističke skupine Hamas u Gazi. Nekoliko zemalja zapadne Europe, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Francusku i Njemačku; u Južnoj Americi, uključujući Argentinu i Brazil; zajedno s Australijom i Rusijom, podignuto je na razinu 2, za koju se preporučuje Izraelcima da poduzmu dodatne mjere opreza dok su tamo. Postoje i one zemlje u koje nije eksplicitno zabranjeno putovanje, no izdvojene su regije koje su većinski nastanjene muslimanima, poput Indije i još nekoliko zemalja u Aziji, kao i Rusiji. Vijeće za nacionalnu sigurnost također je ponovilo svoju preporuku da Izraelci preispitaju sva putovanja u inozemstvo i pozvalo one koji moraju putovati u inozemstvo da izbjegavaju otvoreno pokazivanje svog židovskog i izraelskog identiteta.

Četiri razine

- Od početka rata zabilježeni su pojačani napori Irana i njegovih podružnica, uključujući Hamas i Islamski džihad, usmjereni na Izraelce i Židove diljem svijeta - navodi se u priopćenju Vijeća za nacionalnu sigurnost. - Na temelju toga, zajedno s rastućim razinama huškanja, pokušaja napada i antisemitizma diljem svijeta, Vijeće za nacionalnu sigurnost ponovilo je svoju preporuku Izraelcima da preispitaju sva nevažna putovanja u ovom trenutku - stoji u objavi Vijeća. Izrael se bori protiv terorističke skupine Hamas u Pojasu Gaze od 7. listopada, kada su 3000 terorista prodrle preko granice kopnom, zrakom i morem, ubivši oko 1400 ljudi i zarobivši više od 240 talaca svih dobnih skupina pod okriljem tisuća raketa ispaljenih na izraelska mjesta i gradove. Kao odgovor Izrael je obećao da će eliminirati Hamas, pokrenuvši kampanju koja je ostavila velike dijelove Pojasa Gaze u ruševinama i tisuće civila mrtvih prema neprovjerenim palestinskim tvrdnjama. Bilanca žrtava izazvala je međunarodne kritike i pritisak na Izrael, uključujući i Sjedinjene Američke Države, zajedno s porastom antisemitskih incidenata diljem svijeta, navodi se u objavi Vijeća za nacionalnu sigurnost.

 

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
11:32 11.12.2023.

Nama svakako više pašu ovi što troše od tih što otimaju. Sličniji smo. Neka idu u Zadar i Dubrovnik, i ljepše im i sigurnije.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije