Predsjednica HKDU-a BiH Ivanka Barić o kampanji i važnosti predstojećih izbora

Iznimno je važno izići na ove izbore, u HNS-u smo osigurali zajedništvo

Ivanka Barić
22.09.2022.
u 11:00

Važno je da Hrvati masovno izađu na izbore kako bi ovaj narod očuvao svoju poziciju u BiH

Hrvatska kršćanska demokratska unija (HKDU) BiH na predstojećim općim izborima nastupa s blokom hrvatskih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH. Dosadašnja kampanja ove stranke i odvijala se uglavnom u zajedništvu s HNS-om, ali i svakodnevnim radom na terenu s biračima. Predsjednica HKDU-a BiH Ivanka Barić, članica Predsjedništva HNS-a BiH, u intervjuu za Večernji list komentira pitanja vezana uz predstojeće opće izbore i kampanju te hrvatski odgovor u ovom jako izazovnom političkom trenutku, posebice za hrvatski narod u BiH s obzirom na prijetnje njihovim preglasavanjem i izbacivanjem iz vlasti od bošnjačkih stranaka.

Večernji list: Gospođo Barić, kako ocjenjujete dosadašnju kampanju i što je, po vašem mišljenju, najvažnija odrednica u dosadašnjem razdoblju?

- Ulazimo u finale. Mislim da je jako bitno što se u kampanji ne bavimo političkim protivnicima, nego isključivo svojim programom. Većina aktivnosti je medijski popraćena, istodobno se na različitim lokacijama mnogo radi i organizira diljem BiH, na svim razinama, a prvenstveno promocija zajedničke kandidatkinje HNS-a za mjesto hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Borjane Krišto. Završni središnji skup je u Mostaru u četvrtak, 29. rujna. Moram kazati kako se značajan dio naših aktivnosti, koje kamere ne bilježe, provodi svakodnevno na terenu kroz izravne razgovore s rodbinom, prijateljima, sugrađanima te mogu kazati da su mnogi izgubili povjerenje u vlast i interes za izbore. To je, nažalost, realnost, riječ je o ljudima čija su se djeca raselila po svijetu, koji nemaju adekvatno ili nikakvo zaposlenje, žive na rubu egzistencije, a većina ih se borila za ovu državu i za sve to okrivljavaju aktualnu vlast. Naravno da je teška zadaća vratiti nadu, teški i bolni su ti razgovori koje vodimo i pokušavamo vratiti izgubljeno povjerenje.

Večernji list: Ciljate na HDZ BiH?!

- Budući da je HDZ BiH najveća stranka među Hrvatima i ima najviše pozicija u vlasti, logično je da se najveći dio tog nezadovoljstva iskazuje upravo prema vladajućima. Utemeljeno ili ne, procijenite sami. No, HDZ BiH nije jedina hrvatska stranka. Petnaestak stranaka članica HNS-a dokazuje da smo politički različiti, ne mislimo svi isto te se u nekim segmentima ne slažemo. Ono što povezuje spektar različitih interesa i programa je nacionalni interes koji smo iskazali kroz HNS kao okvir političkog djelovanja i zastupanja Hrvata u BiH. Cilj je zaštita kolektivnih političkih, obrazovnih, kulturnih i povijesnih prava Hrvata u BiH. Vodeći se takvim razmišljanjima, jednoglasno smo podržali gđu Krišto kao kandidatkinju HNS-a za mjesto hrvatskoga člana Predsjedništva BiH.

Večernji list: Gospođo Barić, već ste spomenuli važnost Hrvatskog narodnog sabora za Hrvate u Bosni i Hercegovini. No, u bošnjačkim medijima HNS se poistovjećuje s HDZ-om BiH. Kako to vidite kao članica Predsjedništva HNS-a i predsjednica jedne od stranaka članica?

- Čvrst mozaik različitosti HNS-a čini 15 hrvatskih stranaka, a HKDU BiH dio je tog mozaika. Unutarnji odnosi su definirani, provedivost se ogleda u međusobnom uvažavanju i zastupanju. HNS je važna institucija na koju se hrvatski narod ugleda i od koje puno očekuje te svaka politička stranka treba odgovorno i ustrajno raditi na vjerodostojnosti iskazanog političkog zajedništva u HNS-u. HDZ BiH je najbrojnija, politički najsnažnija, s najrazvijenijom infrastrukturom i resursima te i najodgovornija za vjerodostojnost HNS-a i suverenitet svake pojedine članice. Eventualni odlazak bilo kojeg člana neizbježno ruši kreirani hrvatski mozaik, a time i povjerenje birača. Često čujemo u bošnjačkim medijima kako omalovažavaju HNS, a to je samo znak da smo napravili pravi politički korak ovim osnaživanjem hrvatskih nacionalnih interesa u BiH.

Večernji list: Kako stvari funkcioniraju unutar samoga HNS-a BiH, ima li svejedno nerazumijevanja oko važnosti ovoga političkoga projekta među Hrvatima?

- Naravno da unutarnje odnose uređujemo sukladno osvojenim mandatima, a sve odluke donosimo zajednički, izražavamo svoje stavove, ovisno o temi koja je na razmatranju, a u slučaju suprotnih stavova, usuglašavamo ih i nema znakova ogorčenosti ili ljutnje. Želim pohvaliti trud pregovaračkog tima na čelu s gospodinom Draganom Čovićem, koji nas je na sastancima Predsjedništva HNS-a detaljno izvješćivao o tijeku pregovora i aktivnostima vezanim uz izmjene Izbornog zakona BiH. HDZ BiH ima veliku organizacijsku shemu i moguće je da ima pojedinaca koji misle kako su nešto superiorniji od malih stranaka članica HNS-a. Ali to su "politički slijepci" koji ne vide dugoročni i strateški politički cilj jer samo vjerodostojan HNS, s ravnopravnim članstvom, može imati legitimitet u hrvatskom narodu. Narod sve prati i samo HNS može "razbiti" evidentnu pasivnost. Možemo i hoćemo zajedno u našim različitostima zastupati hrvatski politički korpus na zadovoljstvo i dobrobit svih. Trebamo biti korektiv jedni drugima.

Večernji list: Možete li nam reći kakva su vaša stranačka očekivanja na ovim izborima i kako vidite svoju stranku u budućnosti?

- Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH registrirana je u koaliciji stranaka HNS-a na svim razinama na općim izborima 2022. Prilikom odlučivanja o načinu nastupa temeljni kriterij koji nas je vodio je - stvoriti najbolji politički model koji će rezultirati masovnim odzivom birača i izborom hrvatskih predstavnika na svim razinama vlasti, a prvenstveno odabirom gđe Krišto za članicu Predsjedništva. Sukladno našoj političkoj snazi u HNS-u, pozicionirani smo na zajedničkim listama županijske i federalne razine.

Večernji list: Zašto bi birači ponudili povjerenje upravo HKDU i ovim ženama?

- Iznimno nam je važno da nas birači prepoznaju, trudimo se, animiramo i pozivamo sve koji žele promjenu, preporučujemo naše kandidatkinje jer su vrijedne, odgovorne i ustrajne. Naravno, bitan nam je i stranački rezultat, pa i ovim putem pozivam sve da ih podrže. U Zapadnohercegovačkoj županiji kandidatkinja na listi je gospođa Ana Mišić iz Ljutog Doca. Za Zastupnički dom Parlamenta FBiH kandidatkinja je gospođica Josipa Prskalo iz Čitluka.

Večernji list: A budućnost stranke, njezin ideološki oslonac…?!

- HKDU BiH će, sukladno odredbama Statuta i svom diskrecijskom pravu, promicati i čuvati čiste demokršćanske ideje te sam stoga uvjerena da mi kao stranka imamo mnogo prostora za rast i osnaživanje. Osjećam kako naše vrijeme dolazi upravo zbog trendova koji su u sukobu s kršćanskim naukom. Imamo glasače među hrvatskim stanovništvom, koje je u ovim izazovnim vremenima izabralo kršćanske vrijednosti nasuprot invazije promoviranja sloboda i standarda Europe. Dragi vjernici, HKDU vam nudi dvije uzorite žene kao kandidatkinje, pozivam vas da pročitate njihove životopise, raspitate se o njima i zaokružite ih na listama. Kad već spominjem vjeru, možda nije slučajno što su obje "zadnje" na listama. Sjetimo se kako u Svetom pismu piše uputa za sve koji žele biti prvaci i vođe naroda... "Tko želi biti prvi, neka bude zadnji". Dakle, ništa nije slučajno, dragi kršćani, možete snagom svoga glasa učiniti dobro za drugoga, a dobrobit će se vratiti svima. HKDU BiH je kršćanska stranka u svom nazivu i opredijeljenu, pozivam vas da svojim zaokruživanjem "zadnjeg imena" pomognete kako bi iz gorušičina zrna izraslo veliko stablo dobrobiti Hrvata u BiH.

Večernji list: Čini se, ipak, kako demokršćanska ideja nalazi ograničeni uspjeh u politici, u Europi, Hrvatskoj, BiH?!

- Znamo kako su za svako dobro potrebni težak rad i muka, zato i za naše "porođajne" muke treba mnoštvo birača koji će dati svoj glas za kršćansku demokraciju, čestitost, odgovornost, obitelj i naraštaje zdravih i sposobnih. Dragi birači, nitko nam ništa neće servirati ako svi zajedno ne zasučemo rukave i uredimo svoju državu po svojoj volji. Svi imamo odgovornost, ne samo političari. Idemo obaviti svoj dio, izađimo na biračko mjesto i izaberimo svog kandidata. Odabrani kandidati su volja naroda i zastupaju interes naroda. Izbori su jedini put do promjene. U nedjelju, 2. listopada, svi kršćani, nakon jutarnje svete mise, obavite svoju demokratsku i kršćansku dužnost, a zatim s obitelji na kavu! •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?