Okrugli stol

Izmjeniti sustav vrednovanja rada sudaca i tužitelja

vstv okrugli stol
15.12.2015.
u 17:50

U zajedničkoj organizaciji USAID-ovog Projekta pravosuđa i Fondacije Centar za javno pravo, uz podršku Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV BiH), u Sarajevu je održan okrugli stol na temu „Najnovija razmatranja i regionalna iskustva u domeni vrednovanja rada sudaca i tužitelja te njihove disciplinske odgovornosti“.

Okrugli stol su ispred organizatora otvorili Jasna Kilalić, zamjenica direktora Ureda za demokraciju USAID-a i prof. Edin Šarčević, predsjednik Fondacije Centar za javno pravo, dok se prisutnima ispred VSTV-a BiH obratila Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a BiH.

Okrugli stol je odgovor na veliko zanimanje stručne javnosti za navedene teme, kao i kritike postojećih sustava ocjenjivanja i sustava utvrđivanja disciplinske odgovornosti. Sudjelovanje u okruglom stolu uzelo je preko 30 članova pravosudne zajednice iz cijele BiH, uključujući i predstavnike strukovnih udruženja sudaca, tužitelja i stručnih suradnika.

O postojećem sustavu ocjenjivanja kojeg primjenjuje VSTV BiH na okruglom stolu je govorio Rusmir Šabeta, šef Odjela za pravosudnu upravu Tajništva VSTV-a BiH. Regionalni osvrt ponudila je Gordana Krstić, predstavivši srbijanski model vrednovanja rada, dok je Maurizio Salustro, bivši sudac i tužitelj iz Italije, kao neovisni ekspert dao svoju ocjenu sustavu 
ocjenjivanja tužitelja u BiH.

U raspravi koja je uslijedila istaknuto je da sustav vrednovanja rada treba imati za cilj osigurati, ne samo unapređenje efikasnosti, već i očuvanje ili unapređenje kvalitete sudskih i tužiteljskih kapaciteta i prevenciju negativnih pojava u njihovom radu.

Kada je u pitanju sustav utvrđivanja disciplinske odgovornosti nositelja pravosudne funkcije sudionicima se obratio Mirza Hadžiomerović, disciplinski tužitelj Ureda disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH. 

Regionalna iskustva iz Republike Srbije prezentirala je Smilja Spasojević iz Visokog savjeta sudstva Republike Srbije. Sudionici okruglog stola složili su se da je potrebno pristupiti izmjenama i unapređenju postojećeg sustava, priopćeno je iz VSTV-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije