Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Izgradnja nove Klinike za dječje bolesti počinje tijekom ljeta

24. travnja 2018. u 14:00 0 komentara 706 prikaza

Nakon što je na prošlotjednoj sjednici Skupština Hercegovačko-neretvanske županije usvojila odluku o kreditnom zaduženju za projekt izgradnje objekata i opremanja bolnica u HNŽ-u - Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Županijske bolnice “Dr. Safet Mujić Mostar” i Opće bolnice Konjic, otklonjena je zadnja prepreka za početak realizacije projekata u spomenutim bolnicama.

Kako je za Večernji list rekao ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić, sada se natječaj šalje Ministarstvu financija koje treba taj dokument dostaviti kreditoru. - Saudijski fond je taj koji odobrava tekst natječaja za izgradnju nove Klinike za dječje bolesti SKB-a Mostar. Sada imamo sva potrebna odobrenja domaćih institucija za zaduženje i nadamo se kako će uskoro natječaj biti odobren i objavljen - rekao je ravnatelj Kvesić za Večernji list. Na pitanje koliko će se čekati na odobrenje, naš sugovornik nam je rekao kako “zeleno svjetlo” za puštanje natječaja očekuje svaki dan.

Primjer onkologije

- Procedure u Saudijskom fondu su spore, ali naši prijatelji u toj instituciji dali su nam jamstva kako će odmah spremiti odgovor na prijedlog natječaja za izgradnju Klinike za dječje bolesti. Kada smo na ovakav način gradili onkologiju, odobrenje za natječaj čekali smo 15 dana, očekujem da ćemo sada odgovor dobiti u istom roku ili najdalje za mjesec dana. Konačno ćemo zaokružiti projekt bolnice. Nova klinika bit će u rangu najsuvremenijih u regiji - objasnio nam je Kvesić. Nedugo nakon toga trebalo bi se krenuti s izvođenjem radova. Inače, cjelokupno zaduženje za zdravstvene institucije u HNŽ-u iznosi 19,5 milijuna dolara.

Riječ je o kreditu s rokom otplate od 25 godine, s pet godina počeka i godišnjom kamatom od dva posto. Kredit će se plaćati u dvije rate godišnje, a u ugovoru, između ostaloga, stoji kako je HNŽ suglasan da Federacija, u slučaju neredovitog ispunjenja obveza po sporazumu, bez upozorenja može dospjele obveze izravno naplatiti s računa javnih prihoda, i to iz dijela prihoda koji pripadaju HNŽ-u. - Teško da sredstva po ovako povoljnim uvjetima možemo naći na našem tržištu. Izgradnjom Klinike za dječje bolesti u SKB-u Mostar riješili bismo idućih 50 godina pitanje uvjeta rada te klinike, liječenja djece i uvjeta u kojima će raditi pedijatri i ostalo osoblje u klinici. Znamo kako oni sada rade u barakama, kako te barake nismo mogli obnoviti jer su im čak i temelji poljuljani te svi želimo u što skorijem vremenu otvoriti novu Kliniku za dječje bolesti SKB-a Mostar te osigurati djeci bolje uvjete za liječenje - zaključio je ravnatelj Kvesić u izjavi za Večernji list.

Raspodjela novca

Vrijednost nove klinike je 11,7 milijuna dolara. Upravo toliko će pripasti SKB-u Mostar od ukupnog iznosa ovoga kredita.

RMC Mostar će dobiti 5,85 milijuna dolara i sredstva bi trebala poslužiti za završetak projekata u toj zdravstvenoj ustanovi, dok će bolnici u Konjicu pripasti nešto manje od 2 milijuna dolara. Nova Klinika za dječje bolesti SKB-a Mostar trebala bi se prostirati na 6000 četvornih metara.

Predviđena je u pet etaža, dakle, imat će suteren, prizemlje i tri kata. Nova klinika imat će 103 smještajna kapaciteta, od kojih će 77 pripadati pedijatriji, dok će 26 kreveta pripasti dječjoj kirurgiji.

Prema nacrtu projekta, predviđena su također 34 kreveta za majke pratilje koje će, ovisno o djetetovoj dijagnozi, moći biti u pratnji maloljetnih pacijenata.

Uz navedeno, predviđeno je da se u zgradi nalaze i uredi za liječnike i medicinske sestre, kao i predavaonica za oko 100 posjetitelja. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.