obilježavanje Dana RS

Izetbegović: Vučićeva podrška Dodiku je podrška politici sukoba

bakir izetbegovic
25.12.2015.
u 07:00

Izetbegović je podsjetio Vučića da je obilježavanje 9. siječnja „povratak jednostarnoj politici inata i sukoba“

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, kritizirao je najavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da će „gotovo cijela Vlada Srbije nazočiti obilježavanju Dana Republike Srpske 9. siječnja u Banjoj Luci“.

Izetbegović je u izjavi za Faktor ocijenio da Aleksandar Vučić pokušava spojiti dvije nespojive stvari.

- Politika Aleksandra Vučića pokušava spojiti dijametralno suprotna stajališta. S jedne strane dovesti do katarzičnog odricanja od tvrdoglave srpske politike, koja je prije četvrt stoljeća dovela do raspada zemlje i krvavih ratova, a u isto vrijeme stajati snažno uz Milorada Dodika koji sve jasnije i otvorenije zastupa upravo takvu politiku, kazao je Izetbegović.

Najava srbijanskog premijera da će članovi Vlade Srbije prisustvovati obilježavanju Dana RS-a, došla je nakon razgovora s predsjednikom bh. entiteta RS Miloradom Dodikom u Beogradu.

To jasno potvrđuje Izetbegovićevu tezu da Vučić sve snažnije puše u Dodikova jedra, iako u posljednje vrijeme često daje izjave kako poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine. Ipak, sve je jasnije da Vučićeva djela ne prate riječi koje izgovara. Jer, kada bi zaista poštovao BiH i njen suverenitet, srbijanski premijer morao bi poštovati i odluke koje donosi najviša sudska instanca u BiH – Ustavni sud BiH.

Upravo je taj sud, nakon apelacije Bakira Izetbegovića, svojom odlukom osporio ustavnost obilježavanja 9. siječnja kao Dana RS-a. Kao što je poznato, vlasti u RS-u odbijaju provesti odluku Ustavnog suda BiH, a ovakvi Vučićevi potezi ih mogu itekako ohrabriti.

Izetbegović je podsjetio i Vučića da je obilježavanje 9. siječnja „povratak jednostarnoj politici inata i sukoba“.

-Obilježavanje dana kada su 1992. godine srpski zastupnici napustili Parlamentarnu skupštinu RBiH i odlučili da se „teritorijalno razgraniče s Muslimanima i Hrvatima“, nedvosmisleno je vraćanje jednostranoj politici inata i sukoba glorificiranje diskriminacije i dominacije spram građana koji nisu Srbi, ignoriranje presude Ustavnog suda BiH, a time i države BiH, poručio je bošnjački član Predsjedništva BiH.

- Entitet Republika Srpska je ustanovljen potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma 21. studenog 1995. godine, i obilježavanje datuma uspostave tzv. „Srpske Republike BiH“ uključuje priznanje i prihvaćanje svega onog što je u ime te paradržavne tvorevine učinjeno u razdoblju 1992-1995. Dakle, svih šteta i eventualnih zahtjeva za reparacijom od strane unesrećenih građana Srebrenice, Sarajeva, Kozarca i drugih dijelova BiH, naglasio je Izetbegović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije