Izetbegović - Rajabi

Izetbegović prihvatio poziv za službeni posjet Iranu

Izetbegovic - Rajabi
29.04.2016.
u 16:31

Izetbegović je rekao da postoji veliki potencijal za unaprjeđenje suradnje između BiH i Irana na svim poljima za čiju realizaciju je potrebno intenzivirati bilateralne kontakte na najvišoj razini

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je veleposlanika Islamske Republike Iran u BiH Seyeda Hosseina Rajabija. Veleposlanik Rajabi je predsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine uputio poziv da obavi službeni posjet Islamskoj Republici Iran. Izetbegović je prihvatio poziv, ističući da postoji veliki potencijal za unaprjeđenje suradnje između Bosne i Hercegovine i Irana na svim poljima za čiju realizaciju je potrebno intenzivirati bilateralne kontakte na najvišoj razini.

Zajednički je ocijenjeno da je, u kontekstu normalizacije odnosa između Irana i međunarodne zajednice, za nesmetani razvoj gospodarske suradnje neophodno da Bosna i Hercegovina uskladi svoje ranije donešene odluke o implementaciji međunarodnih sankcija prema Iranu s najnovijim odlukama Vijeća sigurnosti UN-a, Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije o ukidanju tih sankcija. 

Veleposlanik Rajabi informirao je Izetbegovića o aktivnostima na što skorijem uspostavljanju čarter-linije Teheran – Sarajevo, što bi po zajedničkoj ocjeni trebalo doprinijeti razvoju turizma.

Razgovarano je i o borbi protiv terorizma, te je konstatirano da rastući problem terorizma i nasilnog ekstremizma predstavlja globalnu prijetnju kojoj se sve države svijeta moraju zajedničkim naporima odlučno i beskompromisno suprotstaviti.

Sugovornici su se složili da je za preovladavanje izazova s kojima se suočava muslimanski svijet neophodno jedinstvo, solidarnost i pomirenje među muslimanskim zemljama. Ističući pozitivne odjeke nastupa Izetbegovića na summitu Organizacije islamske suradnje u Istanbulu, veleposlanik Rajabi je pozdravio inicijativu predsjedatelja Izetbegovića za uspostavljanje Kontakt grupe za muslimane u Europi pri Organizaciji islamske suradnje koja bi vodila računa o položaju muslimanskih zajednica u Europi i usmjerila institucionalnu pažnju i podršku Organizacije i njenih država članica rješavanju rastućih izazova s kojima se europski muslimani suočavaju, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?