Predsjedatelj Predsjedništva BiH

Izetbegović: Kancelarka Merkel je prijatelj BiH

Izetbegović
FENA
29.06.2016.
u 09:19

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sutra će boraviti u službenoj posjeti Njemačkoj. U Berlinu, glavnom gradu ove europske supersile, članovi Predsjedništva će razgovarati sa kancelarkom Angelom Merkel.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u intervjuu za Faktor tim povodom izjavio da je kancelarka Merkel prijatelj Bosne i Hercegovine, "ustrajno nam pomaže i pokazuje poseban interes za naš napredak".

- Ovaj susret u Berlinu, na njen poziv bit će treći susret Predsjedništva BiH sa kancelarkom u posljednje dvije godine. Priopćit ćemo joj neke loše, i neke dobre vijesti, kad su reformski put i ekonomski oporavak zemlje u pitanju. Loše vijesti se odnose na trenutačni zastoj, a dobre vijesti na napredak u implementaciji Reforraske agende i ekonomski oporavak. Na državnom nivou je urađeno više od polovine predviđenih aktivnosti, na entitetskom nivou oko trećine, uključujući i najbitniji i najrizičniji korak — usvajanje Zakona o radu - rekao je Izetbegović.

Po njegovim riječima, Angela Merkel je dobronamjerna i veoma direktna osoba, takve će biti i njene reakcije.

- Ona uvijek traži više i brže, i nudi podršku da bi se uradilo više i brže - kazao je on.

Posjeta Berlinu dolazi u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina na unutarnjem polju bori da uskladi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) kako bi što prije dobila kandidacijski upitnik, te tako nastavila svoj europski put. Iz RS-a se protive tom prilagođavanju, smatrajući daje riječ o dogovoru koji nije dobar za BiH i prije svega njenu poljoprivredu. 

Izetbegović, međutim, ističe da je Bosna i Hercegovina dobila posebno povoljan aranžman kakav druge zemlje kandidatkinje nisu dobile.

- Naša poljoprivreda se prije ili kasnije mora uhvatiti u koštac sa konkurencijom u Europskoj uniji i izboriti mjesto na tom tržištu od 600 milijuna ljudi. Ali to je dvosmjeran proces, moramo otvoriti i naše tržište za europske proizvode, i Europljani su prihvatili da to otvaranje ide u fazama. Odbijanjem povoljnog aranžmana ćemo imati malo dobiti, a izgubiti ogromno: ne samo u smislu napretka na evropskom putu, već i direktno. Jer, uslijedit će sankcije, onemogućavanje izvoza našeg voća i povrća, gubitak IPA fondova, itd. - rekao je, između ostalog, Izetbegović za Faktor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije