Gradsko vijeće Mostara

Izbor Kordića za gradonačelnika ili pak nova kriza u Mostaru

10.02.2021.
u 08:32

Zasad je jedino izvjesno da u drugi krug sigurno ulazi Mario Kordić, uz uvjet da ga podrži svih 13 vijećnika iz njegova HDZ-a BiH.

Vodeća zapadna veleposlanstava i međunarodne organizacije angažirane u BiH pozvale su političke stranke u Mostaru da ponove prvi krug i gradonačelnika biraju tajnim glasovanjem na današnjem nastavku prve sjednice koja je prekinuta u petak, a hoće li poslušati takvu preporuku i time eventualno riskirati osporavanje visokog predstavnika ili pak Ustavnoga suda, znat će se kada se vijećnici vrate u klupe, piše Večernji list BiH.

U priopćenju pak iz Gradskog vijeća, koje je potpisao Ivan Zelenika, navedeno je da se Vijeće, prema propisanim procedurama, odlučilo za nastavak sjednice i izbor u drugome krugu. Po Misiji OESS-a u BiH, Izaslanstvu EU-a u BiH, Veleposlanstvu SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva te Uredu visokog predstavnika, Gradsko vijeće Mostara prekršilo je Statut javnim glasovanjem u prvome krugu.

Lekcija iz Statuta

“Ova odluka u suprotnosti je s člankom 36. Statuta Grada Mostara, u kojem se navodi da se izbori u Gradskom vijeću moraju obaviti tajnim glasovanjem”, navodi se u izjavi. Zelenika pak navodi da će drugi krug glasovanja za izbor gradonačelnika grada Mostara biti održan u Gradskoj vijećnici. U petak je 31 od 35 vijećnika podržao zaključak da se javno izabere gradonačelnik. Vijećnici su proveli prvi krug glasovanja te su se u drugi krug plasirali HDZ-ov Mario Kordić i SAD-ov Zlatko Guzin, dok je ispala kandidatkinja Bh. bloka Irma Baralija. Ako u dva kruga glasovanja nijedan kandidat na dobije potporu dvije trećine vijećnika, onda u trećem krugu gradonačelnik postaje kandidat kojega podrži obična većina. Dan ranije i visoki predstavnik Valentin Inzko naložio je da se ponovi prvi krug glasovanja. 
Iz vodećeg bošnjačkog SDA tvrde kako takva odluka pogoduje HDZ-ovu kandidatu Mariju Kordiću, dok je HDZ BiH naveo kako se odlukom OHR-a komplicira izbor gradonačelnika. Moguće je nekoliko scenarija za izbor gradonačelnika, koji bi onda utjecali na stvaranje funkcionalne ili pak nestabilne vlasti u gradu. Sva tri kandidata, Kordić, Guzin i Baralija, mogu postati gradonačelnik/ca jer je krajnje neizvjestan odnos snaga političkih stranaka u Gradskome vijeću koji je definiran i odredbama Statuta koji je nametnula međunarodna zajednica. Zasad je jedino izvjesno da u drugi krug sigurno ulazi Mario Kordić, uz uvjet da ga podrži svih 13 vijećnika iz njegova HDZ-a BiH. Teorijski je moguće da u prvome krugu bude izjednačen broj glasova za Baraliju i Guzina, a onda se pristupa glasovanju svih izabranih vijećnika između ta dva kandidata. U drugome krugu, kao i u prvome, za gradonačelnika je potrebno prikupiti dvije trećine, odnosno 24 ruke vijećnika. Upitno je sada kako će se osigurati glasovanje vijećnice Boške Ćavar iz Naše stranke koja je glasovala na sjednici online, iako to također Statutom nije predviđeno. Naime, gospođa Ćavar nalazi se u izolaciji i ima lakše simptome oboljenja od COVID-19. Treći pak krug glasovanja odlučuje se običnom većinom. Uoči ove sjednice u Mostaru su značajno podgrijane političke napetosti s optužbama bošnjačkih političkih stranaka i brojnih dužnosnika, uključujući i prepisku Islamske zajednice te Srpske pravoslavne crkve zašto je kandidat srpske liste podržao Kordića za gradonačelnika. Iz SDA koalicije kažu kako je matematika jednostavna.

Napeto ozračje

“Koalicija za Mostar i Bh. blok imaju 18 ruku kojima mogu izabrati dr. Zlatka Guzina”, naveli su iz SDA koji su uputili posljednji poziv za suradnjom. U HDZ-u su, međutim, bili mnogo mirniji. 
“Neupitno je da će Mario Kordić biti izabran za gradonačelnika Mostara”, rekao je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije