Wallström:

Izbjegavati razornu i nacionalističku retoriku u BiH i regiji

05.05.2017.
u 15:12

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je današnju posjetu ministrice vanjskih poslova Kraljevine Švedske Margot Wallström ocijenio kao posjetu dugogodišnjeg prijatelja BiH, jer je, kako je istakao, Švedska prijatelj koji pruža veliku podršku našoj zemlji u pogledu njenih najvažnijih vanjskopolitičkih ciljeva.

U centru razgovora bio je proces europskih integracija BiH, a ministar Crnadak je informirao švedsku ministricu o najnovijim aktivnostima u vezi s ispunjavanjem Upitnika Europske komisije te o želji BiH da krajem ove ili početkom iduće godine dobije status zemlje kandidata.

S tim u vezi, uputio je apel ministrici Wallström da sve što BiH radi bude vrednovano kroz naše rezultate kako bi imali što manji broj dodatnih pitanja i što kraće razdoblje nakon dostavljanja odgovora do konačne odluke o statusu kandidata.

Ukazao je na činjenicu da je Švedska jedan od najvećih bilateralnih donatora, izrazivši nadu kako će to biti nastavljeno i ubuduće.

Također je razgovarano o borbi protiv terorizma koja je jedan od visokih prioriteta obje zemlje, a ministar Crnadak je uputio i saučešće uime BiH povodom terorističkog napada 7. travnja, koji se desio u samom centru Stockholm.

- Moramo još posvećenije i snažnije raditi zajedno jer će se ova borba, vjerovatno, nastaviti još dugo vremena - kazao je Crnadak na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Na sastanku ministara vanjskih poslova BiH i Švedske bilo je riječi i o općem stanju i ekonomskim prilikama u BiH, a Crnadak je podsjetio da Švedska s BiH ima trgovinsku razmjenu koja iznosi oko 50 milijuna eura.

- Naša je želja da kroz ovu suradnju dobijemo efekte tamo gdje nam je najpotrebnije - rekao je, uz napomenu da je švedska ministrica upoznata s velikom nezaposlenošću u BiH, posebno kod mladih.

Stoga su razgovarali o tome da budući projekti, koje bi podržala Vlada Kraljevine Švedske, budu usmjereni ka mladima i aktivnostima koje bi kod njih probudile duh poduzetništva.

Osim navedenih, razgovarano je i o drugim temama u vezi s multilateralnim stvarima te općoj situaciji u Europskoj uniji (EU).

Ministrica vanjskih poslova Švedske Wallström napomenula je da je posjeta BiH organizirana u okviru programa "tri zemlje za dva dana", ali da je zahvaljujući prethodnim posjetama našoj zemlji mogla pratiti njen razvoj te da je ono što vidi ohrabrujuće.

- Došla sam kao prijatelj i partner BiH - naglasila je Wallstrom, dodajući da je Švedska jedna od zemalja koja zagovara proširenje EU, ali i članstvo BiH u EU.

Kazala je da zna da to nije lako i da je postupak prijema u EU vrlo zahtjevan, ali da pozdravlja dosadašnji napredak u tom smislu i poziva na daljnje provođenje reformi i korake ka članstvu u EU.

- Smatramo da je ekonomsko tržište - tržište rada i da je, uz osnovna prava, važna oblast, na što bi građanima BiH trebalo ukazati kao na prednost članstva u EU - kazala je.

Švedska ministrica vanjskih poslova izrazila je zabrinutost zbog česte pojave razorne i nacionalističke retorike, ne samo u BiH već i u susjednim zemljama te istakla da je potrebno uraditi sve da se to ubuduće izbjegne.  

Zaključila je da je, bez obzira na tešku prošlost BiH i ovog područja, potrebno gledati u budućnost zbog mladih ljudi te da je regionalna suradnja ključna za prosperitet cijele regije.

ogledajte: VIDEO

Preuzmite: VIDEO

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?