Nakon kratkog predaha od užarenih temperatura, ljeto se ponovno vratilo

Izbjegavajte sunce - ako idete na more, provjerite stanje na granicama

ljetovanje, plaža, more
16.07.2022.
u 10:02

 

Nakon kratkog predaha od užarenih temperatura, ljeto se ponovno vratilo. Prognozirali su to meteorolozi u čijim se izvješćima još ranije isticalo da će ovo ljeto biti za pamćenje, i to po izrazito visokim temperaturama, piše Večernji list BiH.

Upozorenja

Visoke temperature koje su još u lipnju prelazile 40 stupnjeva poprilično nepovoljno utjecale su na bh. građane, posebice na djecu i kronične bolesnike zbog čega su nerijetko pomoć tražili od liječnika. - U Službi hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Mostar od početka lipnja, od kada su krenule ove vrućine, imamo itekako povećan broj intervencija - kazala je u izjavi za Fenu voditeljica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Mostar dr. med. Kristina Šimović, navodeći razloge zbog kojih dolaze po pomoć. - Najčešće dolazi do gubitka svijesti, lošeg općeg stanja ljudi koji su izloženi većoj vrućini, a nisu dovoljno hidrirani, odnosno ne uzimaju dovoljne količine tekućine uslijed čega dolazi do pada tlaka i gubitka svijesti - kazala je dr. Šimović. Iz Službe hitne medicinske pomoći apeliraju na građanstvo da se ponaša u skladu s preporukama liječnika. Ono što je općenito preporuka za sve, ne samo za kritične skupine (djecu, trudnice, starije ljude i kronične bolesnike), jest da se klone sunca i izbjegavaju izlazak u razdoblju od 10 do 17 sati. Kada su u pitanju kronični bolesnici, voditeljica Službe hitne medicinske pomoći naglasila je kako je nužno redovito koristiti propisanu terapiju. Uz liječnike koji stalno pozivaju na oprez uslijed visokih temperatura iz Granične policije upozoravaju na moguće gužve na prijelazima u susjedne države. - S obzirom na turističku sezonu, dolazi do povećanja prometa. Granična policija BiH poduzima sve mjere na smanjenju gužvi i čekanja na graničnim prijelazima, a svakako putnicima preporučujemo da se prije namjeravanog putovanja informiraju o stanju prometa na graničnim prijelazima te da koriste najbliže ili susjedne granične prijelaze s manjom frekvencijom prometa - kazala je za Večernji list Franka Vican Bošković, glasnogovornica Granične policije BiH. Prema informacijama koje smo dobili iz Granične policije BiH od početka ove godine do 11. srpnja 2022. na graničnim prijelazima evidentirano je ukupno 16,207.409 osoba, dok je lani u istom razdoblju zabilježeno 10,291.641 osoba. Od ukupnog broja prelazaka preko granice tijekom ove godine, 10,170.997 su strani državljani, a 6,036.412 državljani BiH. Kada je pak riječ o najfrekventnijim graničnim prijelazima, iz GP navode da su to: Gradiška, Orašje, Rača, Brod, a na njima uz ostale prijelaze najviše je, uz državljane BiH, evidentirano državljana Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije i Njemačke.

Savjeti

Kako bi se izbjegle gužve i zadržavanja na samom jugu zemlje i preopterećenosti određenih graničnih prijelaza u ljetnoj sezoni, preporučuje se korištenje graničnog prijelaza Bijača - Nova Sela koji se nalazi na autocesti, ali i Zvirići - Prud, Crveni Grm - Mali Prolog, Orahovlje - Orah, Ivanica - Brgat, Gorica - Vinjani Donji i Osoje - Vinjani Gornji. Vrlo je važno prije polaska na more provjeriti valjanost dokumenata kako bi se izbjegla dodatna zadržavanja. Uz informiranje o gužvama na granicama važno je planirati i vrijeme putovanja. Preporučuje se jutarnji ili večernji polazak na put jer se, navode stručnjaci, ne želite naći na cesti preko dana kada su temperature zraka znatno užarenije. U slučaju da "zaglavite" u prometu, za što uvijek postoji mogućnost, važno je da imate dovoljne količine hrane i vode, posebice ako putujete s djecom. Ovo su samo neki od savjeta za što lakše i opuštenije putovanje na more, koristite ih kako vam ljeto, osim po visokim temperaturama, ne bi ostalo u pamćenju i po višesatnom čekanju na granici ili možda gladi tijekom putovanja.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije