Posebna sjednica Doma naroda

Novalić: Strategija je ulaganje u elektroenergetski sektor i održavanje energetske neovisnosti

fadil novalic
21.01.2016.
u 12:18

Energetsku neovisnost imamo u ovom trenutku i treba je sačuvati jer dolaze propisi koji unose radikalne promjene na slobodno tržište, istaknuo je Novalić

Posebna tematska sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, posvećena stanju u elektroenergetskom sektoru u FBiH i mjerama za poboljšanje tog stanja, počela je danas.

Očekuje se donošenje zaključaka koji će nalagati potrebne mjere, javlja Fena. 

Polazni materijal za raspravu, s prijedlogom mjera, pripremilo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Osim izaslanika Doma naroda, sudionici ove sjednice su članovi Federalne vlade i zainteresirani predstavnici elektroprivrednog sektora.

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je da Vlada FBiH u svom planu i programu na strateško mjesto gospodarskih grana stavlja elektroenergetski sektor.  

-Energetsku neovisnost imamo u ovom trenutku i treba je sačuvati jer dolaze propisi koji unose radikalne promjene na slobodno tržište, istaknuo je Novalić obraćajući se izaslanicima Doma naroda Parlamenta FBiH na posebnoj tematskoj sjednici posvećenoj mjerama za poboljšanje stanja u elektroenergetskom sektoru FBiH

Premijer je upozorio da energetski sektor još živi u tzv. monopoliziranom prostoru i te da liberalizacija tržišta donosi nove izazove. Naše prednosti su, kaže, što smo energetska zemlja, što imamo jak hidropotencijal i ostale resurse koje moramo pametno iskoristiti.

- Imamo, međutim, i dva elektroprivredna poduzeća s njihovim slabostima, što moramo prevazići dok slobodno tržište ne počne djelovati u punom kapacitetu, kazao je Novalić.

Pošto je energetski sektor najvažnija grana, dodao je, zadržava se politika investicijskih  ulaganja u projekte termoelektrana, vjetroelektrana i hidroleketrana.

- Strategija je, dakle, ulaganje u elektroenergetski sektor i održavanje energetske neovisnosti u FBiH, zaključio je premijer Federacije BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije