Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Izaslanici HDZ-a osudili antidaytonske izjave Komšića i napad na ustavni poredak FBiH i BiH

17. lipnja 2020. u 16:41 0 komentara 698 prikaza

Izaslanici Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda HDZ-a BiH priopćili su kako najoštrije osuđuju antidaytonsk“ izjave Željka Komšića i napad na ustavni poredak Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

- Izjava Željka Komšića o ukidanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH izravno je usmjerena na rušenje međunarodnih ugovora na kojima je uspostavljena današnja BiH.

 Mi, izaslanici Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz reda HDZBiH, najoštrije osuđujemo antidaytonske izjave Željka Komšića i napad na ustavni poredak Federacije BiH i Bosne i Hercegovine.

Komšić je, komentirajući izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o mogućem smanjenju ovlasti Vijeća naroda Republike Srpske, izjavio kako nema smanjenja ovlasti Vijeća naroda Republike Srpske bez ukidanja Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Željko Komšić ovakvom izjavom ruši temelje međunarodnih sporazuma, Washintonskog, a potom i Daytonskog mirovnog ugovora, kojima je uspostavljena sadašnja ustavna struktura Bosne i Hercegovine te uspostavljen Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kao najviše zakonodavno tijelo u Federaciji Bosne i Hercegovine čija je ustavna nadležnost i zaštita vitalnih interesa konstitutivnih naroda - citat je iz priopćenja.

Izaslanici u Klubu Hrvata, članovi HDZ-a, navodeći kako im je jasno zašto Željku Komšiću smetaju Dom naroda i njegove ovlasti, ističu da je Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine ustavna kategorija uspostavljena međunarodnim sporazumima i "svaki takav atak je ustvari udar na validnost tih međunarodnih ugovora".  

Ovi izaslanici očekuju reakciju međunarodnih predstavnika u BiH, prije svih visokog predstavnika Valentina Inzka jer Komšićeve izjave su bez sumnje „antidaytonske“ i antiustavne, navedeno je.

Potpisnici priopćenja su izaslanici: Zdenka Džambas, Ilija Nakić, Marko Saraf, Ilija Ilić, Marija Iličić, Damir Jurišić, Tomislav Mandić, Tomisav Martinović, Damir Džeba, Iva Raguž, Ivo Tadić, Stipan Šarac te Ivan Ivić.  

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.