VAŽNOST SNA

Iza vas je noć s premalo sna? Evo koliko vremena mozgu treba da se oporavi od besane noći

Shuterstock
14.09.2021.
u 07:21

Da bi naučio neke nove vještine, stvorio nova sjećanja i oporavio tijelo i um, mozak treba neprekidani ciklus kvalitetnog spavanja

Iako neki možda misle da se već idući dan mogu oporaviti od neprospavane noći, nedavna studija kaže da ljudski organizam ne 'radi' baš tako. Statistike naime kažu da čak 45 posto ukupnog svjetskog stanovništva pati od problema povezanih sa spavanjem, a jedna nedavna studija kaže da kad spavamo 30 posto manje nego što bismo trebali, trebamo čak deset dana da u potpunosti oporavimo kognitivne funkcije. 

A iako je studija napravljena s malim brojem ispitanika, s njom se slažu i stručnjaci za spavanje, pa jedan od njih, dr. Raj Dasgupta, ističe kako treba vremena da se obnove složeni procesi poput pamćenja i mentalne obrade podataka.

- Neke će se manje složene kognitivne funkcije brzo oporaviti nakon noći ili dvije lošijeg spavanja, no nekima treba jako puno vremena - rekao je za Metro.

Objasnio je i kako je mozgu, da bi naučio neke nove vještine, stvorio nova sjećanja i oporavio tijelo i um, potreban neprekinuti svakodnevni ciklus kvalitetnog spavanja.

- Zato će nedostatak sna značajno smanjiti mogućnost koncentracije, učenja novih stvari, kreativnost, sposobnost rješavanja problema i donošenja odluka - dodao je Dasgupta, čak ako i samo jenu noć spavate manje. 

Tome u prilog idu i nalazi druge studije spavanja koja je pokazala da ljudi koji tjedan do dva dnevno spavaju manje od šest sati funkcioniraju jednako loše kao i oni koji ne spavaju dvije noći za redom...

Ključne riječi
san

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije