problematične migrante se udaljava od granice

Iz Bihaća se u Sarajevo seli 250 migranata koji su činili kaznena djela

23.02.2019.
u 10:00

Nakon što je u suradnji s bosanskohercegovačkim i inozemnim sigurnosnim agencijama Služba za poslove sa strancima BiH u prva dva mjeseca 2019. godine, prije svega razmjenom biometrijskih podataka ilegalnih migranata koji pristižu u BiH, na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracijski centar Službe u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata podrijetlom iz Afganistana, od kojih se njih pet dovodi u vezu s međunarodnim terorizmom, dok se šesti povezuje s krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom, vlast BiH odlučila je udaljiti sve sumnjive i problematične migrante s granice s Hrvatskom.

Traže podatke o svakome

Županijski ministar policije Nermin Kljajić za medije BiH kazao je da je “sigurno jedino da će vratiti višak od 250 migranata koji će biti smješteni u prihvatni centar Ušivak u općini Hadžić kod Sarajeva te da se radi o problematičnim migrantima koji su proteklih mjeseci pravili incidente, tučnjave i činili druga kaznena djela”. Vlasti BiH pokušat će na različite načine kontrolirati te osobe kako ne bi došlo do njihova bijega prema Zapadu jer još uvijek, u koordinaciji sa zapadnim službama te domicilnim zemljama tih osoba, traže podatke o svakom od njih kako bi utvrdili je li riječ samo o kriminalcima ili pak o teroristima.

Ostatak od 3200 migranata koji su smješteni u prihvatnim centrima Bira i Đački dom u Bihaću, u objektu Miral u Velikoj Kladuši i hotelu Sedra u Općini Cazin čekat će dogovor između Ministarstva sigurnosti BiH kao nadležne institucije i aktualne izvršne vlasti u Unsko-sanskoj županiji. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nije želio potvrditi da udaljavaju problematične osobe, već je kazao kako je to samo njihovo unutarnje preslagivanje.

Biometrijski podaci

“Ovih 250 migranata je neko naše unutarnje preslagivanje jer ne želimo u Unsko-sanskoj županiji stvoriti ‘hot-spot’. Ne želimo da tamo bude velik broj migranata te da prihvatni centri budu prebukirani dok u Sarajevu imamo slobodnih kapaciteta u prihvatnim centrima”, uvjerava ministar sigurnosti Mektić ističući da od početka migrantske krize stalno imaju akcije čišćenja i pokušavaju tim kanalima identificirati osobe koje imaju veze s terorizmom u Siriji, Iraku, Afganistanu... “Mi smo jedina država od Turske preko zapadnog Balkana do Europe kojoj je uspjelo identificirati pet osoba koje se dovode u vezu s terorizmom na temelju biometrijskih podataka. Tim smo osobama ograničili kretanje i stavili ih pod kontrolu i sada smo u kontaktu sa službama u Siriji, Afganistanu i ostalim zemljama te prikupljamo sve potrebne informacije da vidimo što će se na kraju pokazati.

Mislim da je jako pohvalno što su službe BiH učinile i da bi tako trebale raditi sve službe jer ipak su te osobe prešle veliki put do dolaska u BiH gdje su identificirane”, napomenuo je ministar sigurnosti Dragan Mektić. Iako je ministar unutarnjih poslova Unsko-sanske županije Nermin Kljajić za jučer najavio preseljenje 250 migranata, ono je ipak odgođeno zbog logističke i tehničke naravi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?