predsjedatelj predsjedništva BiH

Ivanić razgovarao u Bruxellesu s europskim službenicima

22.06.2017.
u 18:09

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić razgovarao je danas u Bruxellesu odvojeno s predsjednikom Vijeća Europske unije Donaldom Tuskom, europskim komesarom za proširenje Johanesom Hahnom i predsjednikom Europskog parlamenta Antonijom Tajanijem, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Bilateralni susreti predsjedatelja Ivanića s europskim službenicima održani su tijekom proširenog summita Europske narodne stranke.

Teme su bile politička situacija u BiH i regiji i koraci koje BiH treba da napravi na europskom putu.

Ivanić je pozvao predsjednika Vijeća Europske unije Donalda Tuska i ostale europske službenike da Europa bude prisutnija u BiH.

- Svaka vrsta podrške koja BiH treba na putu približavanja Europi je dobrodošla i to će svakako doprinijeti ubrzanju njenog europskog puta - rekao je.

Ivanić je naglasio da su današnji razgovori sa svim predstavnicima Europske unije bili više nego korisni.

- Upućena nam je vrlo jasna poruka da ne smijemo da propustimo ovu priliku. U ovom trenutku postoji dovolјno podrške za BiH, koju ne smijemo da izgubimo. U protivnom, u nekoliko idućih godina nećemo imati priliku da dobijemo status kandidata - njegove su riječi.

Ivanić je naglasio da je naša obaveza da sve što smo preuzeli kao zadatak iz Reformske agende dovedemo do kraja.

- Također, očekuje se da pošalјemo odgovore na sva pitanja iz Upitnika Europske komisije kako bi krajem ove ili početkom slјedeće godine Europa mogla da se izjasni da smo zaslužili status kandidata. Ako zakasnimo, izgubit ćemo šansu. Sve je u našim rukama, a ja se nadam da će biti dovolјno političkog konsenzusa da sve obaveze i završimo - rekao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Glavna poruka koja je BiH poslana sa summita Europske narodne stranke je da Europska unija mora da bude prisutnija i da je to obostrani interes.

Također je poručeno da bi, u slučaju da se ne bude dalјe razvijala, Europska unija mogla da se suoči s problemom novih migranata.

Ranije danas predsjedatelj Ivanić razgovarao je i s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Federicom Mogherini.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH razgovarat će večeras i s ministrom vanjskih poslova Kralјevine Belgije Didierom.

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije