Predsjedatelj Predsjedništva BiH

Ivanić posjetio Veliko Trnovo, staru prijestonicu Bugarske

Foto: Fena
13.06.2017.
u 16:10

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić posjetio je danas općinu Veliko Trnovo, staru prijestonicu Bugarske, priopćeno je iz Predsjedništva BiH u Sarajevu. 

Veliko Trnovo je jedan od najvećih gradova u Bugarskoj, veliki turistički centar, sa značajnom industrijom, razvijenom kulturom i dva univerziteta.

Ivanić je tijekom razgovora s gradonačelnikom Velikog Trnova Danielom Panovom rekao da je počastvovan što je imao priliku da posjeti Bugarsku koju BiH smatra prijatelјskom zemlјom i od koje je oduvijek dobivala podršku.

Predsjedatelj Ivanić rekao je da je odlučio da posjeti Veliko Trnovo koje je poznato kao prijestonica kulture, ali je posebno značajno i za srpski narod zbog Svetog Save koji je u ovom gradu proveo poslјednje dane, gdje je i sahranjen.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH s izaslanstvom je posjetio muzej „Preporod i Osnivanje“, srednjovjekovne tvrđave Carevac i Trapezica, kao i crkvu Svetih četrdeset mučenika, gdje je položio cvijeće na grobu Svetog Save.

- Nadam se da ćemo sa Velikim Trnovom sarađivati u budućnosti jer postoji mogućnost bratimlјenja Velikog Trnova s drugim gradovima. Nadam se da će moja posjeta doprinijeti pobolјšanju suradnje i da bi jedan od takvih gradova mogao da bude i moj grad, Banja Luka. Impresioniran sam načinom funkcioniranja gradske uprave Velikog Trnova i napretkom koji je postignut - rekao je Ivanić.

Ivanić je sinoć u Sofiji razgovarao i s predsjednikom Nacionalne skupštine Dimitrom Glavčevim.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik bugarskog parlamenta suglasili su se da su bilateralni odnosi dviju zemalјa dobri, ali da ima mjesta za unapređenje ekonomske suradnje, kao i za bolјu infrastrukturnu povezanost.

Predsjedatelj Ivanić informirao je predsjednika Nacionalne skupštine Bugarske o unutarnjopolitičkoj situaciji u BiH te koracima koje BiH čini na europskom putu.

Izrazio je uvjerenje da će tijekom bugarskog predsjedavanja Europskom unijom, BiH dobiti status kandidata.

Tijekom posjete Republici Bugarskoj, predsjedatelj Predsjedništva BiH razgovarao je u odvojenim susretima u Sofiji s predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim i premijerom Bojkom Borisovim.

U izaslanstvu BiH su, osim Ivanića, bili ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, veleposlanik BiH u Republici Bugarskoj Radomir Bogdanović i Dejan Vanjek, predstavnik ureda člana Predsjedništva BiH Dragan Čovića.

Uzvratna posjeta predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića uslijedila je nakon što je u travnju 2015. godine predsjednik Republike Bugarske Rosen Plevneliev posjetio BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije