Predsjedatelj Predsjedništva BiH

Ivanić: Neće biti promjene stranaka u vlasti na nivou BiH

ad
26.12.2016.
u 11:53

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ne smatra da će doći do krize vlasti na nivou BiH, niti ulaska SNSD-a u Vijeće ministara BiH.

Kazao je kako kriza nije u strankama koje dolaze iz RS-a, te da imaju sedam zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, a SNSD šest.

Unutarnji odnosi unutar SDA i unutar Federacije BiH mogli bi, ocijenio je, eventualno dovesti do krize partnera u vlasti u tom bh. entitetu.

- S obzirom na politički raspored ne vidim nikakvu drugu političku kombinaciju koja bi mogla dovesti do toga da se u Federaciji BiH napravi drugačija preraspodjela, ali je to ograničeno isključivo na federalni dio Vijeća ministara BiH - rekao je Ivanić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Smatra da neće biti veliki problem odgovoriti na pitanja iz upitnika Europske komisije koji je BiH dobila 9. prosinca, jer se radi mahom o tehičkim pitanjima.

Ističući da ipak ima i pitanja o kojima je moguće napraviti problem, a jedno od njih je i da li BiH planira promjene Ustava BiH, Ivanić je kazao da će sigurno po tom pitanju biti različitih pristupa.

- Ako hoćete da napravite problem, neće biti jedinstvenog odgovora. Ako želite da ga riješite, bit će moguć dogovor tako što će svako malo odustati od maksimalističkih cijeva i doći će se do minimuma zajedništva - naveo je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Naglasio je da odgovori iz upitnika nisu dovoljni za status kandidata, već da BiH mora učiniti pozitivne političke pomake.

- Citirat ću kolege iz Brisela koji su ponovili da nije realno očekivati napredak BiH dok ona ima OHR i strane faktore u vlastitim institucijama. To pokazuje da zemlja nije zrela. Suština jeste da, ako želimo biti zemlja kanidat, OHR se mora ugasiti, a strani predstavnici u institucijama BiH morat će napustiti ovaj prostor, u protivnom nećemo dobiti status kandidata. Oni koji o tome odlučuju morat će birati ili jedno ili drugo - naveo je Ivanić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije