SAVJETI STRUČNJAKA

Istraživanje pokazalo: Konzumacijom ovih namirnica mogli biste smanjiti krvni tlak

shutterstock
26.10.2020.
u 17:26

Flavanoli su prirodni spojevi, koji se uglavnom nalaze u voću i povrću.

Prema istraživanjina, prehrana je jedan od ključnih čimbenika za obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, zbog čega su studije o povezanosti prehrane i krvnog tlaka presudno važnim. U novom istraživanju, istraživači su pronašli vezu između većeg unosa flavonola i nižeg krvnog tlaka kod sudionika, nudeći pomak koji bi mogao napraviti veliku razliku, kako prenosi Mindbodygreen. Studija, koja je objavljena u Scientific Reports, istraživala je grupu s više od 25 000 sudionika.

Prema istraživanjima, rezultati ove studije sugeriraju da ukupni porast flavonola može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Flavanoli su prirodni spojevi, koji se uglavnom nalaze u voću i povrću. Oni su razlog zašto su namirnice od crnog vina do čokolade povezane sa zdravstvenim blagodatima, ali se također nalaze hrani poput poput jabuka, bobičastog voća, kao i u čajevima.

Otkrili su da je ključna razlika između sudionika s najvećim naspram najnižeg unosa bila razlika između 2 i 4 mmHg u krvnom tlaku, dok je niža skupina imala veći unos flavonola. To je bilo vidljivo kad su ljudi usvojili mediteransku prehranu, koja je cijelo vrijeme rangirana kao jedna od najboljih dijeta za cjelokupno zdravlje. Profesor Gunter Kuhnle, nutricionist sa Sveučilišta Reading, koji je vodio studiju, objasnio je: - Prethodna istraživanja velikih populacija uvijek su se oslanjala na podatke koje su ispitanici rekli o sebi kako bi se izvukli zaključci, ali ovo je prva studija koja je objektivno istraživala povezanost između određenog bioaktivnog spoja i zdravlja. 

Dobra vijest je da postoji puno razloga za posezanje za hranom bogatom flavanolom, osim toga što pomažu u prevenciji visokog tlaka.Bobice su super za zdravlje crijeva, jabuke su dobar izvor vlakana, a pojedini čajevi mogu pomoći kod nadutosti, glavobolje...

- Povezanost koju smo primijetili možemo s povjerenjem pripisati unosu flavanola - tvrdi Kuhnle.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?