Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Istraživanje pokazalo: Djeca inteligenciju u većoj mjeri naslijede od majke

28. siječnja 2021. u 16:54 0 komentara 182 prikaza

Nedavno je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit iz Glasgowa otkrilo da djeca za svoj kvocijent inteligencije najviše mogu zahvaliti svojim mamama, a ne oba roditelja kako su prije mislili.

Za ovo su istraživanje ispitanici nekoliko godina zaredom anketirali djecu i mlade od 14 do 22 godine, uzevši u obzir i razne vanjske čimbenike koji su im mogli utjecali na IQ, poput obrazovanja i socijalno ekonomskog statusa.  - Istraživanje nam je pokazalo da je inteligencija majke najbolji pokazatelj kako će se razvijati inteligencija djeteta - rekli su autori istraživanja iz Glasgowa za Daily Star i dodali kako se IQ djece od onog kod majki razlikovao u svega 15 bodova.

Ipak, pokazalo se kako bez obzira na istraživanje nisu svi znanstvenici skloni vjerovati da je ženski X kromosom najzaslužniji za IQ djeteta, a dosta je onih onih koji misle kako genetika ne može biti jedini čimbenik koji određuje nasljedne osobine. Oni kažu da IQ djeteta, baš kao i mnoge druge nasljedne osobine, gotovo podjednako određuju genetika i okolina u kojoj dijete odrasta, odnosno da okolina na njih ima čak nešto veći utjecaj od genetike, u omjeru 60: 40 posto.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.