ZBOG X KROMOSOMA

Istraživanje pokazalo: Djeca inteligenciju u većoj mjeri naslijede od majke

28.01.2021.
u 16:54

Nedavno je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit iz Glasgowa otkrilo da djeca za svoj kvocijent inteligencije najviše mogu zahvaliti svojim mamama, a ne oba roditelja kako su prije mislili.

Za ovo su istraživanje ispitanici nekoliko godina zaredom anketirali djecu i mlade od 14 do 22 godine, uzevši u obzir i razne vanjske čimbenike koji su im mogli utjecali na IQ, poput obrazovanja i socijalno ekonomskog statusa.  - Istraživanje nam je pokazalo da je inteligencija majke najbolji pokazatelj kako će se razvijati inteligencija djeteta - rekli su autori istraživanja iz Glasgowa za Daily Star i dodali kako se IQ djece od onog kod majki razlikovao u svega 15 bodova.

Ipak, pokazalo se kako bez obzira na istraživanje nisu svi znanstvenici skloni vjerovati da je ženski X kromosom najzaslužniji za IQ djeteta, a dosta je onih onih koji misle kako genetika ne može biti jedini čimbenik koji određuje nasljedne osobine. Oni kažu da IQ djeteta, baš kao i mnoge druge nasljedne osobine, gotovo podjednako određuju genetika i okolina u kojoj dijete odrasta, odnosno da okolina na njih ima čak nešto veći utjecaj od genetike, u omjeru 60: 40 posto.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije