Rodoslovlje

Istražio podrijetlo prezimena i obitelji u Vrbovcu

03.01.2022.
u 16:53

"Čiji si i odakle si?", prva su pitanja starijih žitelja Posavine ako žele više doznati o nekoj osobi. Upravo su takva pitanja nagnala po svojim interesima osebujnog autora Ivu Lubinu iz Vrbovca, koji je kao planinar dosegnuo vrhove Himalaje i Kilimandžara, da započne višegodišnje istraživanja uobličeno na kraju u monografiju "Rodoslovlje Vrbovca", piše Večernji list BiH. Knjiga je značajna za to odžačko područje, ali i odlična osnova za neka druga istraživanja povjesničara jer je nastala temeljem analiza matičnih, crkvenih i gruntovnih knjiga, arhivske i sudske građe, razgovora i svjedočanstava. Autor donosi literaturu i izvore koji mogu biti dobar vodič i vrelo znanja budućim istraživačima, ali i svima koji ovu knjigu uzmu u ruke, a nakon čitanja požele pogledati dalje u svoju prošlost.

Povijesni kontekst

Lubina kaže kako je i njemu bilo važno imati oslonac u svijesti o svom podrijetlu i o tome tko su mu preci i odakle je. Promotori knjige prof. Luka Jurić, akademik prof. dr. Galib Šljivo, prof. Dimitrije Živanović i fra Anto Zirdum s puno uvažavanja prema Ivinu radu i uloženom trudu govorili su na promociji. Knjiga je značajna i u kontekstu zabilježene povijesti tog posavskog kraja i njezinih žitelja jer nekada nam je poznatije što je radila neka osoba iz dalje povijesti, no svoju lokalnu dovoljno ne poznajemo, a i to je povijest, naglasili su. - Velika je stvar kad netko napravi svoje obiteljsko rodoslovlje unatrag sto ili 200 godina. Ali, kad netko napravi ovo što je Lubina napravio za Vrbovac, s rukopisom čak na 800 stranica, onda je to kolosalno - naglasio je Jurić. Osim samih rodoslovlja, knjiga sadrži za svako pojedinačno prezime ili obitelj više ili manje bogat povijesni prilog koji cijelu knjigu čini značajno sveobuhvatnijom i zanimljivijom. Prof. dr. Šljivo naglasio je značenje Ivina lokalnog rada u širem kontekstu povijesti.

Strpljiv rad

U knjizi su naznačene i etimološke karakteristike vrbovačkih prezimena, prilog o jezičnoj strani prezimena koje je analizirala prof. Andrea Zelić, što dodatno daje vrijednost, s popisom svih prezimena s tumačenjem mogućeg podrijetla. - Upravo ovakav rad ide u tom smjeru - naglasio je prof. Živanović. - Ovo je strpljiv i dugogodišnji rad koji zaslužuje svaku pohvalu zbog uložene upornosti, vremena i znanja kako bi nastalo "Rodoslovlje Vrbovca" - kazao je fra Anto Zirdum. Lubina ovime nije zatvorio vrata radoznalom istraživanju lokalne povijesti rodnog kraja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?