Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Uporište za budućnost treba uključivati i izbornu reformu prije izbora iduće godine

Nelson je istaknuo kako su Bosni i Hercegovini za izgradnju povjerenja potrebni lideri kojima je potrebno osigurati uporište
04. srpnja 2021. u 19:42 0 komentara 384 prikaza

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini večeras je putem Facebook stranice organiziralo proslavu 245. godišnjice neovisnosti Sjedinjenih Američkih Država.

U svome obraćanju američki veleposlanik Eric Nelson je istaknuo da je današnji praznik prilika da se u Bosni i Hercegovini proslavi i 25 godina partnerstva SAD i Bosne i Hercegovine te dodao kako se ove godine obilježava važan trenutak u odnosima dviju zemalja - 25 godina otkako je Agencija za međunarodni razvoj SAD-a (USAID) počela pružati pomoć BiH.

Podsjetio je da je u prvim godinama poslije rata ta pomoć bila usmjerena na obnovu zemlje i ponovno pokretanje gospodarstva. Naglasio je da već 25 godina ulažu u institucije i obuku građana ove zemlje koji teže prosperitetnoj i demokratskoj budućnosti zasnovanoj na vladavini zakona.

 - Dok obilježavamo ovu godišnjicu USAID-a svaki tjedan putem društvenih mreža promoviramo heroje BiH. Ti heroji su građani koji su iskoristili obuku i pomoć USAID-a za izgradnju jače, prosperitetnije demokracije u Bosni i Hercegovini - naglasio je veleposlanik Nelson.

Dodao je kako njihove priče o teško postignutim rezultatima u polju ljudskih prava, pravde, mira i povjerenja, poduzetništva i otvaranja radnih mjesta, obrazovanja i drugog podsjećaju na napredak koji je postignut.

- Njihove priče su utjelovljenje sposobnosti ove zemlje da dostigne standarde koji vrijede u euroatlanskoj zajednici. Kroz pružanje naše pomoći mi nastavljamo ulagati u buduće generacije - rekao je Nelson.

Istaknuo je kako su Bosni i Hercegovini za izgradnju povjerenja potrebni lideri kojima je potrebno osigurati uporište.

- Istinsko uporište za budućnost treba uključivati i izbornu reformu prije izbora iduće godine, kao i reforme koje će privući strane investicije i pomoći legitimnim poslovnim subjektima da otvore radna mjesta, napredovanje u realizaciji reformi koje će BiH približiti članstvu u EU, a iznad svega zajedničku borbu protiv korupcije - kazao je američki veleposlanik.

Podsjetio je na nedavne riječi predsjednika Joea Bidena: „Korupcija nagriza temelje društva“, te istaknuo kako su zbog nje vlasti manje efikasne, rasipaju se javni resursi i stvara nejednakost kada je u pitanju dostupnost usluga, što prodicama otežava brigu o najmilijima.

Govoreći o izborima veleposlanik Nelson je kazao da korumpirani akteri koji izborni sustav iskorištavaju i njime manipuliraju zarad vlastite koristi otimaju građanima pravo da biraju vlastite lidere i pozivaju te iste lidere na odgovornost.

- Reforme kojima bi se riješila ta pitanja, potaknuo gospodarski rast u BiH, eliminirala diskriminacija i zloupotreba izbornog procesa te otpočelo vraćanje povjerenja u pravosudne institucije nadomak su ruke u ovoj godini. SAD će ostati nepokolebljiv partner liderima i građanima koji su spremni rješavati ovakve probleme i BiH usmjeriti naprijed - zaključio je veleposlanik Eric Nelson.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.