ISPROBAJTE, DJELUJE!

Isprobajte jednostavan trik koji će spriječiti da vam voda iskipi iz lonca tijekom pripreme hrane

shutterstock
30.11.2020.
u 13:54

Ovim trikom koristile su se naše bake i mame.

Stavite vodu da zavrije kako biste skuhali tjesteninu, rižu, krumpire... A onda odlučite oprati suđe, narezati ostatak namirnica za ručak i zaboravite na vodu - ona iskipi! Na kraju sami sebi napravite dodatni posao, pa morate, osim pripreme jela i oprati štednjak. 

Tu situaciju možete vrlo lako spriječiti jednim jednostavnim trikom za koji ste sigurno čuli - stavite drvenu kuhaču preko lonca, prenosi Food Hacks. Ovaj trik djeluje na dva načina.

Prvo, suha drvena kuhača destabilizira mjehuriće kada dođu u kontakt s njezinom vodoodbojnom površinom, pa se kipuća voda povlači.

Drugo, mjehurići i pjena stvoreni od kipuće vode pune se parom. Ako dođu u dodir s nečim čija je temperatura ispod 100 °C, para će se kondenzirati, odnosno promijeniti natrag u tekućinu. Iako je ovaj trik odličan, ima i nekih nedostataka.

Kada se kuhača nakon nekog vremena zagrije, voda će se podići bez obzira na nju.

Također, nije dobro koristiti metalnu žlicu jer nema nikakvo djelovanje, baš suprotno - mnogo brže provodi toplinu. Imajte na umu da, ako uvijek koristite istu drvenu kuhaču, ona će se iskriviti od vlage.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?