JESTE LI ZNALI?

Ispijanjem soka od naranče nakon pranja zubi možete napraviti veliku štetu

Getty Images
11.10.2019.
u 13:58

Još od malih nogu nas uče kako pravilno prati zube, ali rijetko tko zapravo to radi kako treba. Statistike pokazuju kako Hrvati zube peru svaki peti dan, a četkicu mijenjaju  samo jednom godišnje.

Upravo zbog ovoga nalazimo se na samom dnu ljestvice kada je oralno zdravlje u pitanju. Evo kako bi zapravo trebalo prati zube i ono još važnije, koliko ova aktivnost treba trajati. 

Preporučuje se barem jednom dnevno prati zube, dok svi stomatolozi uvijek savjetuje da se ovo radi dva puta dnevno. Ovako će se najbolje ukloniti ostaci hrane, a važno je i da se zubi peru kružnim potezima, ali i da se iščetka i unutrašnjost zubi. Nakon pranja zubi nemojte piti sok od naranče jer nagriza zubnu caklinu, a to može ostaviti trajne posljedice, piše Red Book. 

Vrijeme pranja zubi je također vrlo važno. Preporučuje ih se prati oko dvije minute, a kasnije je najbolje koristiti i konac za zube. Mnogi stomatolozi preporučuju korištenje konca barem jednom tjedno. Konac je odličan jer uklanja oko 40 posto plaka oko zubi, a četkica uništava samo oko 60 posto plakova i bakterija. 

Zube bi trebalo prati najmanje 30 minuta nakon jela kako se ne bi uništila caklina, a zubara bi trebalo posjetiti barem jednom u šest mjeseci na redovnim pregledima ili češće, po potrebi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?