Iskorak za budućnost: digitalna strategija, elektronički potpis i online prijave ispita

09.12.2023.
u 15:21

Sveučilište u Mostaru nedavno je, kao prvo u Bosni i Hercegovini, usvojilo digitalnu strategiju za razdoblje od 2023. do 2030. godine, postavljajući temelje za vodeću ulogu u digitalnom dobu. Fokus strategije je na prilagodbi i optimalnom iskorištavanju digitalizacije kako bi Sveučilište postiglo svoj puni potencijal kao inovativno i konkurentno visokoobrazovno i istraživačko središte. U uvjetima brze digitalne transformacije strategija se usredotočuje na podršku regionalnoj ekonomiji i rastućem IT sektoru. Cilj je postati digitalno zrelo sveučilište na regionalnoj i europskoj razini, zadržavajući suverenitet u digitalnom prostoru. Unatoč prilikama koje digitalizacija donosi, Sveučilište prepoznaje izazove poput privatnosti, kibernetičkog kriminala i dezinformacija.

Tehnološki napredak

Ključni izazov ostvarenja strategije leži u osiguravanju ljudskih kapaciteta spremnih na promjene koje donosi digitalizacija. Sveučilište će težiti uključivanju cijelog društva na temeljima jednakosti, partnerstva i zaštite ranjivih skupina, s fokusom na razvoj visokokvalitetnih stručnjaka. Digitalna transformacija obrazovanja na Sveučilištu započela je 2018. godine, a odluka se pokazala ključnom tijekom pandemije COVID-19. Sveučilište planira jačati digitalne kapacitete, pružajući odgovore na povećane zahtjeve korisnika i partnera. Digitalna strategija označava važan korak prema inovacijama i konkurentnosti u visokom obrazovanju.

Ova strategija pruža okvir za kontinuirani razvoj, prilagodbu i unaprjeđenje aktivnosti Sveučilišta, potičući suradnju s poslovnim sektorom i društvom. Sveučilište u Mostaru očekuje snažan utjecaj na regionalni razvoj i društvenu dobrobit kroz uspješnu primjenu ove strategije. Potrebno je istaknuti kako je digitalizacija u osnovnim i srednjim školama koje rade po hrvatskom planu i programu počela u četirima županijama, i to Srednjobosanskoj, Posavskoj, Hercegbosanskoj i Zapadnohercegovačkoj, dok se početak tog procesa još čeka u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Nositelj tog projekta je Centar za informacije i tehnologije Sveučilišta u Mostaru, a do sada je u njega uključeno sveukupno 135 škola s više od 40 tisuća učenika i više od pet tisuća nastavnika.

U kontekstu digitalnog doba tehnološki napredak igra ključnu ulogu u transformaciji različitih aspekata života, uključujući obrazovanje. Sveučilište u Mostaru uvodi inovacije poput sustava elektroničkog potpisa i online prijava ispita kako bi pružilo suvremeno iskustvo studentima, dok primjena ovih sustava predstavlja korak prema modernizaciji administrativnih procesa. U skladu s digitalnom strategijom, Sveučilište u Mostaru uvodi elektronički potpis radi jačanja vjerodostojnosti izvora i očuvanja integriteta sadržaja u elektroničkim uslugama. Ova tehnologija pruža legalno valjanu potvrdu identiteta pojedinca putem digitalnih medija, olakšavajući potpisivanje i razmjenu dokumenata unutar sveučilišne zajednice. U sklopu zimskih ispita u akademskoj godini 2023./2024.

Sveučilište u Mostaru donosi revolucionarne promjene u načinu prijava ispita. Tradicionalne prijavnice postaju stvar prošlosti, zamijenjene modernim sustavom, i sa svojim e-indeksima studenti će ubuduće upravljati svojim prijavama za ispite online, čime se studentima omogućuje jednostavan pristup online platformi. Ova inovacija eliminira potrebu za fizičkim dolaskom na fakultet radi papirnatih prijava, pružajući studentima pregled dostupnih termina i brzu prijavu ispita. Ova inicijativa ukazuje na posvećenost Sveučilišta u Mostaru praćenju digitalnih trendova te postizanju digitalne zrelosti sveučilišnog sustava.

Konferencija MoStart

Koliki se značaj daje digitalizaciji na Sveučilištu u Mostaru, pokazuje i prva međunarodna konferencija MoStart o digitalnoj transformaciji u obrazovanju i primjenama umjetne inteligencije koja je organizirana na proljeće 2023. godine. Konferencija MoStart predstavlja važan događaj u području digitalne transformacije u obrazovanju i primjeni umjetne inteligencije. Konferencija okuplja stručnjake, istraživače i inovatore iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o najnovijim trendovima, izazovima i rješenjima u području digitalnog obrazovanja. Najbolji radovi objavljuju se u časopisu koji izdaje prestižni Springer. Konferencija nije samo platforma za razmjenu znanja već i poticajan prostor za stvaranje novih suradnja i projekata. Kroz predavanja, radionice i panele sudionici imaju priliku istražiti kako najnovije tehnologije mogu poboljšati obrazovne procese, potaknuti inovacije i prilagoditi se izazovima suvremenog društva. Tema za konferenciju na proljeće 2024. godine je “Digitalni asistenti i asistivne tehnologije”. Ovaj korak prema digitalnoj transformaciji ne samo da zadovoljava suvremene standarde obrazovanja već i postavlja visoke norme u području digitalizacije sveučilišnih procesa. Inicijativa odražava predanost Sveučilišta u Mostaru u pružanju najboljeg iskustva studentima, stvarajući okolinu koja potiče napredak, učinkovitost i transparentnost u akademskim procedurama. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?