Vijeće sigurnosti UN-a

Inzko: Unatoč rizicima još nisu počeli ozbiljni razgovori o izmjenama Izbornog zakona

07.11.2017.
u 09:21

Unatoč rizicima, navodi Inzko, političke stranke još uvijek nisu u Parlamentu počele ozbiljne razgovore izmjenama Izbornog zakona.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko danas će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a i podnijeti 52. izvještaj generalnom tajniku UN-a o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini.

Izvještaj pokriva razdoblje od 22. travnja do 21. listopada 2017. godine, najavljeno je iz OHR-a.

U iscrpnom izvještaju, između ostalog, Inzko navodi da, iako je do Općih izbor u BiH ostala još godina, fokus političkih lidera u državi već je okrenut ka podijelama i nacionalističkim pitanjima.

Inzko također navodi da je bilo i pozitivnih koraka osvrčući se na implementaciju Reformske agende i odgovore na Upitnik.

Kako je naveo, tijekom ovog razdoblja neslaganja su se nastavila po pitanju izmjena Izbornog zakona.

Unatoč rizicima, navodi Inzko, političke stranke još uvijek nisu u Parlamentu počele ozbiljne razgovore izmjenama Izbornog zakona.

Govorio je i o Miloradu Dodiku.

"Kao što sam izvijestio prije šest mjeseci, predsjednik Republike Srpske i drugi članovi njegove Stranke neovisnih socijaldemokrata (SNSD) smanjili su učestalost poziva za otcjepljenje Republike Srpske i raspad Bosne i Hercegovine nakon uvođenja sankcija protiv predsjednika RS od strane Sjedinjenih Američkih Država u siječnju 2017. godine", naveo je Inzko.

Visoki predstavnik u BiH u izvještaju između ostalog navodi da je predsjednik RS Milorad Dodik davao brojne izjave o poticanju eventualne neovisnosti RS i sjedinjenja sa Srbijom. "Slično tome, neki hrvatski političari nastavili su zagovarati reorganizaciju zemlje po etničkim crtama".

Također, Inzko je spomenuo i Dodikov poziv Srbima na povlačenje iz državnih pravosudnih institucija.

Visoki predstavnik je naveo i odluku Narodne skupštine RS u vezi s Rezolucijom o vojnoj neutralnosti RS, navodeći da je u skladu s Daytonskim mirovnim sporazumom vanjska politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija, prenosi N1. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?