Bruxselles

Inzko: Brojni problemi u BiH i dalje prisutni, usprkos značajnim investicijama

Valentin Inzko
19.06.2019.
u 17:16

U svom govoru, na konferenciji Europskog komiteta regije (Committee of Regions - CoR) u Bruxsellesu pod nazivom “Peti Dan proširenja” visoki predstavnik Valentin Inzko je istaknuo da su brojni problemi i dalje prisutni, usprkos značajnim političkim i financijskim investicijama u Bosni i Hercegovini.

Istaknuo je da su primjetni problemi u oblasti vladavine prava, što sprječava strane investicije.

- Činjenica da vlasti na svim razinama u BiH zanemaruju ili odbijaju obvezujuće sudske odluke, uključujući i odluke Suda BiH i Ustavnog suda BiH, kao i odluke Europskog suda za ljudska prava, nije dobra poruka za potencijalne investitore - rekao je visoki predstavnik.

Naglasio je da međunarodna zajednica, uključujući i Komisiju EU, koja je o tome govorila u svom nedavno dostavljenom Mišljenju, također prepoznaje potrebu da se provedu reforme u pravosuđu, uključujući i one koje se odnose na Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće, koje bi donijele potrebna poboljšanja u ovoj oblasti.

- Međunarodna zajednica je spremna pružiti savjete i pomoć Bosni i Hercegovini u provedbi neophodnih promjena, kako bi se unaprijedile ranije reforme - naglasio je Inzko.

Mišljenja je da bi poboljšanja u oblasti vladavine prava, uključujući i borbu protiv korupcije, pokrenula lanac investicija u BiH, a samim tim unaprijedila i život građana u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?