mostar

Intenzivna škola flamenka u Mostaru od 15 do 18. 08. 2016

Intenzivna škola flamenka
15.08.2016.
u 17:58

Arleta Ćehić se skoro tri decenije bavi flamenkom. Posjeduje znanje iz oblasti "Escuela bolera", gdje je ovladala tehnikom sviranja na kastanjetama. Učila je od priznatih španskih imena flamenka: Manolo Marin, La Tati, Maria del Mar...
Svoje znanje iz oblasti flamenka od 2006 prenosi i  Mostarkama, zainteresiranim za ovu fascinantnu umjetnost.

 - "Protjerivanjem viševjekovne vlasti Arapa na svojoj teritoriji krajem 15. stoljeća, španjolske vlasti uvode restriktivne mjere progona svih etničkih skupina koje ne žele da prime kršćansku religiju. To se posebno odnosilo na španjolske Rome, od Španjolaca nazivane Hitanosima (Gitanos), koji su utočište nalazili na periferijama gradova, u obližnjim pećinama. Izolirani od društva, u krugu obitelji, počinju uobličavati svoju duboku bol kroz pjesmu ( cante jondo - duboki pjev) i davanje ritma dlanovima (palmas). Sami su sebi stvorili priliku da izraze povijesno sjećanje progonstva i da tijekom rituala pjevanja, sviranja i plesa, dotaknu jednu novu dimenziju involviranja svoje personalnosti, koja u krajnjoj liniji rezultira katarzom. To su početci  stvaranja umjetnosti flamenka, koji danas uživa svoje zasluženo mjesto širom svijeta. Pleše se ne samo u Španjolskoj i susjednim zemljama, već i u Skandinavskim zemljama, Americi, kao i u Japanu. Zastupljen je kao predmet karakternog plesa na prestižnijim baletskim školama i na listi je svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a. Mislim da je upravo kompleksnost i univerzalnost mogućnosti interpretacije različitih stilova flamenka, koji u sebi opet sadrže čitav registar afektivnih ljudskih osjećanja, doprinjela tome. Ova strastvena i nimalo laka umjetnost, svojim prakticiranjem nudi suptilno razrješenje i uzvišenost. Upravo taj momenat obogaćuje i potvrđuje humanizam. Flamenco je vrisak obespravljenih, koji, ako se sa intelektom i cijelim srcem prakticira, dobija dimenziju univerzalnosti. Flamenko jeste determinirani kod, ali i sloboda improvizacije. To je stil života i užitak u svojoj snazi osjećajnosti.", izjavila je Arleta Ćehić.

Intenzivna škola flamenka u Mostaru od 15 do 18. 08. 2016 udruga Let.ba, čiji je cilj promocija svih vrsta umjetnosti i Balet Mostar Arabesque, organizuju intenzivnu školu flamenka u Mostaru sa bogatim sadržajem:


Uvod u povijest flamenka;
- ritmovi flamenka (palos): alegrias, tangos, rumba, bulerias, martinete, tarantos
- rad sa gitarom, kastanjetama i kahonom;
- tehnika rada sa rukama-palmas (sordas y claras)

Osjetite strast flamenka u sebi, senzibilizirajte svoj osjećaj za ritam i prepoznajte eleganciju i snagu svog tijela.
Vamos ya!

Organizator: Let.ba i Balet Mostar Arabesque
Mentori: Arleta Ćehić i Leyla Andaluza
Info: flamencomostar@gmail.com

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?