izvješće o radu

Inspektori za pola godine zatekli 735 radnika “na crno”

inspekcija
06.04.2017.
u 17:29

Federalna vlada danas je usvojila izvješće o prošlogodišnjem radu Federalne uprave za inspekcijske poslove. Kako je navedeno, doprinos izvršenju strateških ciljeva Uprave najvećim dijelom je pružila Vlada Federacije BiH kroz osiguranja materijalnih i osnovnih sredstava neophodnih za rad inspekcija. Također je i pomoć međunarodnih donatora znatno doprinijela efektivnijem ostvarenju rezultata.

Među rezultatima ostvarenim u 2016. godini je i 129.176 izvršenih nadzora na graničnim prijelazima, te izrečene 282 privremene zabrane rada, uključujući i pečaćenje deset pilana. Inspektori su zatekli 735 radnika “nacrno”, izdali prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 7.766.315 KM, a na graničnim prijelazima i carinskim ispostavama naplaćeno je 6.909.895 KM taksi i naknada, 1.291.276,99 KM naknada za vode, 4.098.344 KM naknada za zagađenje zraka, 4.652.950,40 KM za upravljanje čvrstim otpadom, te ostalo. Ukupni financijski efekti iznose 24.773.560,99 KM, priopćeno je iz Vlade FBiH. 

Na današnjoj sjednici su usvojena izvješća o radu većeg broja federalnih institucija u 2016. godini: Arhiva Federacije BiH, Federalnog zavoda za geologiju, Federalnog zavoda za statistiku, Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, Ureda Vlade FBiH za europske integracije, Federalnog zavoda za agropedologiju, Federalnog zavoda za poljoprivredu Sarajevo, Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Federalnog hidrometeorološkog zavoda, Agencije za državnu službu FBiH, Federalne uprave civilne zaštite, Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću, Gender Centra FBiH, Ureda za saradnju i zastupanje pred Ustavnim sudom BiH, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Europske unije, Odbora državne službe za žalbe u FBiH, Federalnog štaba civilne zaštite, Federalne uprave civilne zaštite, Generalnog tajništva Vlade FBiH, te kazneno-popravnih zavoda poluotvorenog tipa Orašje, Tuzla, Bihać i Busovača.

Vlada je danas dala suglasnost na Odluku o dopuni Pravilnika o utvrđivanju naknada za koncesije, a u kojem je dodana formula koja se primjenjuje na naknadu za crpljenje pijaćih i mineralnih voda.

Federalna vlada je usvojila je informaciju Federalnog ministarstva pravde o postupku izgradnje paviljona IX Kazneno-popravnog zavoda Zenica, te prihvatila inicijativu za izdvajanje 230.000 KM za ove namjene.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije