Kakvu hranu jedemo?

Inspekcije u trgovinama, restoranima..., provjerava se sigurnost hrane

21.11.2023.
u 21:00

Kakvu hranu jedu građani BiH - pitanje je koje se postavlja nakon sve češćih obavijesti o povlačenju određenih prehrambenih proizvoda s polica trgovina

Zdravlje ulazi na usta - poslovica je to koju smo u djetinjstvu često slušali od starijih. U to doba hrana je bila zdrava, domaća, prirodno uzgojena. Danas je situacija znatno drugačija. Jedemo uvoznu hranu upitne kvalitete, piše Večernji list BiH.

Kakvu hranu jedemo - pitanje je koje se postavlja nakon sve češćih obavijesti o povlačenju prehrambenih proizvoda s polica trgovina. Povećan sadržaj aflatoksina, moguća kontaminacija česticama stakla, mogućnost prisutnosti salmonele, sve su to razlozi zbog kojih je u posljednjih nekoliko navrata povučena hrana iz prodaje.

Povećane sve stavke

U BiH pitanje sigurnosti hrane postaje sve značajnije, a inspekcije provode niz kontrola kako bi osigurale da proizvodi na tržištu zadovoljavaju propisane standarde. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) ističu da su tijekom ove godine izvršili 524 nadzora u području sigurnosti hrane.

Ključni naglasak inspekcijskih nadzora bio je na trgovinama, mesnicama, ugostiteljskim objektima i farmama. Ukupno su izdali 118 odluka o zabrani rada i 212 o uklanjanju nedostataka. Izdali su 151 prekršajni nalog s financijskim teretom od najmanje 350.000 KM. Inspektori su izvršili neškodljivo uništavanje više od 230 kg neusklađenih namirnica, a uzeli su 61 uzorak, od kojih su dva bila neispravna. Uz nadzor Federalne inspekcije, županijska tijela također sudjeluju u osiguranju sigurnosti hrane. Kada je riječ o neispravnostima, najčešće se susreću s problemima u objektima gdje se vrši proizvodnja ili prerada hrane. Inspektori za hranu raspolažu s dva federalna inspektora koji su u 2023. izvršili 750 inspekcijskih nadzora. Sektor granične inspekcije FUZIP-a izvršio je 64.716 inspekcijskih nadzora na graničnim prijelazima. U ovim nadzorima uzeto je 3378 uzoraka, od kojih devet nije odgovaralo zakonom propisanim kriterijima, što je rezultiralo zabranom uvoza i sprječavanjem plasiranja na tržište.

Rast zaposlenosti

Na osnovi pristiglih i obrađenih podataka o laboratorijskim analizama hrane, u od 1. siječnja do 31. prosinca 2022. u BiH je obrađeno 50.014 uzoraka hrane, a od toga neodgovarajućih je bilo 2576 uzoraka ili 5,15%, navodi se u izvješću Agencije za sigurnost hrane za 2022. godinu. Najveći broj uzoraka hrane, izuzimajući vodu za piće, uzet je iz kategorije mesa i proizvoda od mesa stoke i divljači - ukupno 12.368 uzoraka, složenih jela i gotovih jela - 9425 uzoraka, zatim kategorije tijesta od žitarica i proizvoda na njegovoj bazi - 4849 te mlijeka i mliječnih proizvoda - 2296 uzoraka.

Na osnovi obrađenih rezultata laboratorijskih analiza na fizičko-kemijske i mikrobiološke parametre može se zaključiti kako je najveći broj i postotak neusklađenih uzoraka hrane bio iz kategorije mesa i proizvoda od mesa stoke i divljači - 167 (1,35%), složenih jela i gotovih jela - 166 (1,76%), tijesta od žitarica i proizvoda na njegovoj bazi - 75 (1,55%) i proizvoda za posebne prehrambene potrebe - 54 (1,98%). Ako se odnos neusklađenosti usporedi s ukupnim brojem analiziranih uzoraka za svaku pojedinu kategoriju, tada je najviša neusklađenost bila u kategoriji škrobnog korijenja i gomolja (10,81%), alkoholnih pića (8,39%), zatim meda i ostalih pčelinjih proizvoda (4,38%). Na mikrobiološke parametre ukupno su u 2022. analizirana 32.853 uzorka hrane. U svrhu službene kontrole uzorkovano je 7448 uzoraka, a u ostale svrhe 25.405 uzoraka. Od ukupnog broja analiziranih uzoraka, 517 (1,57%) ih nije bilo u skladu s važećim propisima. Kada su u pitanju mikrobiološki parametri, najviši broj neodgovarajućih uzoraka bio je iz kategorije mesa i proizvoda od mesa stoke, peradi i divljači, zatim iz kategorije složenih jela i gotovih jela te tijesta i proizvoda na bazi tijesta. Kada je u pitanju vrsta mikroorganizama, najviša prevalencija bila je kod prisutnosti ostalih (mikroorganizmi), Escherichije coli te enterobakterija.

Na fizičko-kemijske parametre uzorkovan je i analiziran 6161 uzorak hrane, od kojih 84 uzorka (1,36%) nisu u skladu s propisima. Urađene su 5974 laboratorijske analize na prisutnost metala i metaloida, pri čemu je utvrđeno da 10 (0,17 %) uzoraka nije u skladu s propisima. Urađeno je 468 laboratorijskih analiza na prisutnost mikotoksina, pri čemu je utvrđeno da 15 (3,21%) uzoraka nije u skladu s propisima. Urađene su 2084 laboratorijske analize na prisutnost ostataka pesticida, pri čemu je utvrđeno da 4 (0,19%) uzorka nisu u skladu s propisima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?