Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Inovacije gorskog spašavanja iz BiH predstavljene svijetu

18. listopada 2020. u 15:30 0 komentara 173 prikaza
HGSS Čitluk

Na ovogodišnjoj virtualnoj konferenciji Međunarodne udruge spasilačkih organizacija (ICAR) predstavljeni su inovativni analitički alati za vođenje kompleksnih operacija potrage i spašavanja, te inovacije u taktikama potrage i obukama gorskih spasioca razvijeni u gorskim službama spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Četveročlani tim Saveza gorskih službi spašavanja u BiH (GSSuBiH) Zdenko Marić, Rijad Tinjak, Nives Batista i Bojan Šunjić, pripremio je ovogodišnje predstavljanje niza inovacija u svijetu potrage i spašavanja razvijenih u BiH.

Svijetu gorskog spašavanja predstavljeni su softverski alati za donošenje odluka u kompleksnim operacijama potrage i spašavanja temeljeni na suvremenoj teoriji potrage.

Također, inovativne taktike traganja za nestalim osobama prilagođene uvjetima i konfiguraciji terena u teško pristupačnim područjima. GSSuBiH razvio je poseban sustav edukacije tragača i voditelja potrage temeljen na postavkama suvremene teorije traganja.

Ovo je još jedan dokaz da Savez gorskih službi spašavanja svojim neprekidnim radom i rezultatima prati razvoj gorskog spašavanja i aktivno sudjeluje u njemu.

Gorske službe spašavanja u protekle dvije godine izvele su 199 kompleksnih operacija spašavanja na kopnu, na vodi, pod vodom i pod zemljom i spasile preko stotinu života. Na osiguranjima skijališta i događaja imali su više od pet stotina intervencija i s više od 600 pripadnika najjača su operativna snaga zaštite i spašavanja u BiH, priopćio je GSS u BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.