Spas od visokih temperatura bh. građani vikendom najčešće traže na moru

Informirajte se prije polaska na more i izbjegnite gužve na cestama

ljetovanje, plaža, more
24.06.2023.
u 10:11

Visoke ljetne temperature već su u punom zamahu, što su pokazali i termometri na kojima su zabilježeni prvi temperaturni rekordi ove godine. A upravo takve dane najlakše je podnijeti uz vodu, zbog čega bh. građani radnim danima po osvježenje odlaze na rijeke, jezera ili bazene, dok su vikendi rezervirani za odlazak na more.

 

Gužve

Iako, prema posljednjim podacima BiHAMK-a, u petak zadržavanja na graničnim prijelazima nisu bila dulja od pola sata, jasno je kako će se prometni čepovi stvarati, kažu nam iz Granične policije BiH, već za nekoliko dana. - Veći promet na graničnim prijelazima, kako je to praksa već prijašnjih godina pokazala, može se očekivati početkom srpnja s obzirom na to da počinje vrijeme godišnjih odmora. Inače, i u vrijeme najvećih gužvi GP BiH poduzima sve mjere kako bi se smanjila čekanja na prijelazima, a putnicima uvijek preporučujemo da se prije polaska na putovanje informiraju o stanju prometa na graničnim prijelazima te da u vrijeme najvećih gužvi koriste najbliže ili susjedne prijelaze s manjom frekvencijom prometa - kazala nam je Franka Vican Bošković, glasnogovornica Granične policije BiH. Kako je odranije poznato, zbog pojačanog prometa na samom jugu zemlje i preopterećenosti određenih graničnih prijelaza u ljetnoj sezoni, preporučuje se korištenje graničnog prijelaza Bijača - Nova Sela koji se nalazi na autocesti, ali i Zvirići - Prud, Crveni Grm - Mali Prolog, Orahovlje - Orah, Ivanica - Brgat, Gorica - Vinjani Donji i Osoje - Vinjani Gornji. Putnici bi prije samog polaska na more trebali provjeriti ispravnost putnih isprava.

Prilikom odlaska na ljetovanje, što se posebno odnosi na roditelje mlađe djece, treba uzeti u obzir vrijeme putovanja jer nije preporučljivo putovati po najvećoj vrućini.

Roditelji bi ranije trebali istražiti pogodnosti za djecu koje nude objekti privatnog smještaja te, naravno, prije svega pomno isplanirati pakiranje prtljage, uz prethodno napravljen popis, kako bi ponijeli sve za što misle da bi moglo biti potrebno. Vrlo je važno osigurati dovoljne količine vode i hrane, dohranu za bebe, sendviče ili neku drugu hranu koju ćete moći pojesti tijekom putovanja ili čim dođete u smještaj. Prije nego što prijeđete granicu, ako računamo da idete u Hrvatsku, trebali biste provjeriti što možete prenijeti preko granice kako biste izbjegli kazne. Prema podacima Carinske uprave Ministarstva financija RH, bh. građani u Hrvatsku ne mogu unijeti ni najmanje količine mlijeka, mesa ni njihovih proizvoda. Dopušteno je, kako je naznačeno na službenoj stranici, unijeti dva kilograma mlijeka u prahu za dojenčad, hranu za dojenčad i posebnu hranu koja se koristi iz medicinskih razloga. Kruha, kolača, keksa, vafla, dvopeka, tostiranog kruha i sličnih prepečenih proizvoda s manje od 20% prerađenih mliječnih proizvoda možete prenijeti u neograničenim količinama. Čokolade i slastica (uključujući slatkiše) s manje od 50% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tijekom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuhanju ili postupku toplinske obrade jednoliko u cijelom proizvodu, tako da je sav sirov proizvod denaturiran, bh. građani u Hrvatsku također mogu unijeti u neograničenim količinama. Moguće je unijeti i koncentrat juhe te poboljšivače okusa pakirane za krajnjeg potrošača s manje od 50% ribljih ulja, praha ili ekstrakata koji su trajni na sobnoj temperaturi, stoji u podacima.

 

Obvezna oprema

Ono što bi se roditeljima trebalo naći na listi prioriteta je dječja oprema, poput kolica, nosiljke, duda i bočice. Oprema za plažu je obvezna, a to su ručnici, krema za sunčanje s visokim faktorom, sunčane naočale, suncobran ili rasklopni šator, rukavice i madrac na napuhavanje, kantice, grabljice te prijenosni hladnjak. Tu su i kupaći kostimi, po dvije majice dnevno jer znate da se s djecom uvijek nešto nepredviđeno dogodi (poput sladoleda koji završi na majici umjesto da se pojede), čarape, papuče, sandalice za plažu i tenisice. Kućna ljekarna također bi se trebala naći na listi prioriteta, kao i sprej protiv komaraca, nekoliko flastera, toplomjer i antipiretik. Ne zaboravite na jačinu sunca. U razdoblju od 10 do 17 sati, kada je sunčevo zračenje najjače, djecu nemojte izlagati suncu. Obvezno stavite zaštitnu kapu, koja štiti lice, uši i vrat. Zaštitnu kremu nanesite čak i u sjeni jer i tada (primjerice ispod suncobrana) dijete može zadobiti opekline zbog reflektiranja UV zraka od vode, kamena ili pijeska. I za kraj, dijete nikada ne puštajte samo u vodu bez nadzora. Ako se vaše dijete ubraja među one opreznije, nemojte ga prisiljavati da uđe u vodu dok ne stekne sigurnost i izrazi želju za kupanjem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije