USPJEŠNO ZAVRŠENA OBUKA

Ines, prva livanjska vatrogaskinja: Kad je gorjela planina Kamešnica, znala sam što trebam

storyeditor/2024-05-05/VATROGASCI02_ZE4_BIH_050524.jpg
06.05.2024.
u 15:17

Livanjski vatrogasci su, prvi put otkako postoje, svečanim defileom kroz grad obilježili blagdan svoga zaštitnika, sv. Florijana. U Vatrogasnom domu dodijeljene su i diplome o završenoj obuci iz oblasti vatrogastva novim profesionalnim i dobrovoljnim vatrogascima, među kojima se našla i prva vatrogaskinja. Do prije sedam godina Livno je imalo jedno vatrogasno društvo sa šest vatrogasaca i jednim vozilom. Danas, uz opremljeniju profesionalnu gradsku postrojbu, tu su dva dobrovoljna društva. Prvo je formirano godinu dana nakon što su žitelji sela podno Dinare gotovo goloruki branili svoje kuće od vatrene stihije koja je došla iz susjedne Hrvatske. Riječ je o DVD-u "Sv. Ana" Lištani. Njegov predsjednik Zvonimir Bodulušić prisjetio se tih dana.

- Ispočetka se gasilo rukama, nogama, metlama, čime smo se mogli snalaziti. Sad već imamo posve solidnu opremu, trenutačno imamo 40 aktivnih članova, a što se tiče vozila, imamo navalno vozilo Stayr, imamo dobri stari TAM i Unimog, koji nam služi za neke nepristupačne terene - kazao je. A od prije dvije godine imaju i prvu vatrogaskinju, Ines Kajić Pervan, koja je dobila i diplomu za uspješno završenu obuku. Pitamo je što ju je motiviralo da se uključi u vatrogastvo. - Nemoć. Nemoć kad gledamo kako nešto gori, kako nešto nestaje u vatri, to je osjećaj koji je meni najteži na svijetu i onda sam iz jednog takvog osjećaja, kad je gorjela planina Kamešnica, odlučila da ću napraviti ono što mogu, a to je pokušati barem ugasiti požar - govori nam Ines i dodaje kako ima izvanredan odnos s kolegama. Prije 15 mjeseci isti motiv, vatra koja je prijetila kućama, pokrenuo je i žitelje MZ Vidoši.

- Tada smo nas 20-30 dečkih rekli: "Hajdemo, idemo i mi, neka imamo i mi svoje vatrogasno društvo za ne daj Bože" - govori nam Ante Vukoja, predsjednik DVD-a Gospe Vidoške, te dodaje kako imaju 25 aktivnih članova. Prije nekoliko dana su uz pomoć Grada kupili i prvo vatrogasno vozilo Mercedes Sprinter, a sada su, nakon petodnevne obuke u Tomislavgradu, dobili i šest stručno osposobljenih dobrovoljnih vatrogasaca. Božidar Kasalo, pomoćnik gradonačelnika za civilnu zaštitu i vatrogastvo, ističe kako požare najčešće uzrokuju nesavjesni građani te dodaje kako su s tim u vezi pooštrene prekršajne i kaznene mjere.

- Prošle je godine samo Profesionalna vatrogasna postrojba imala 114 intervencija, a u ovoj, s DVD-ovima, već 50. Od toga se 40-50% odnosi na travu i nisko raslinje - istaknuo je Kasalo. Grad vatrogascima nastoji poboljšati uvjete rada, a izgledno je i povlačenje sredstava iz Europske unije, kazao nam je gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

- Prijavili smo se prekograničnom suradnjom s Gradom Solinom za izgradnju potpuno novog operativnog centra i vatrogasnog doma, što Livno, definitivno, ne da zaslužuje već je nasušna potreba. A ako i ne prođe projekt, idemo dalje. Po projektu, pripremamo izgradnju tog centra u kojemu bi bilo i skladište za gradski Crveni križ, a i opremili bismo i prostorije za našu Gorsku službu spašavanja. Sve su to službe za koje bismo voljeli da nam ne trebaju, da nemaju puno posla, ali su itekako potrebne za našu zajednicu, za sigurnost ljudi i materijalnih dobara - kazao je Čondrić.

Lokalne samouprave ne mogu same osigurati sve što je potrebno za optimalan ustroj i funkcioniranje vatrogastva, Federacija je donijela zakon, ali nije osigurala sredstva za provedbu, a dodatni problem je i to što HBŽ nema zakona o vatrogastvu, premda je njegov nacrt urađen još davne 2010.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?