Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Individualizam treba ustupiti mjesto zajedništvu

Nadahnuto obraćanje nadbiskupa Jose Rodrigueza Carballa
28. rujna 2014. u 09:37 0 komentara 103 prikaza
Nadbiskup Carballo na redovnickim danima
Foto: VL FOTO

U Franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla u Mostaru jučer su održani 17. redovnički dani koji su okupili oko 400 redovnica i redovnika iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, među kojima je bio i dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić.

Posvećenost života

Predavanje na temu posvećenosti crkvi i redovništvu “Poziv radosti Evanđelja” održao je nadbiskup msgr. Jose Rodriguez Carballo iz Španjolske, franjevac i tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života. Pouka njegova izlaganja je da se ne osvrćemo i ne plačemo za prošlošću, već mislimo o budućnosti. Naglasak je na zajedništvu, a ne individualizmu koji se u današnje vrijeme sve više stavlja u prvi plan. Svi moramo biti kao jedna obitelj.

- Redovnice i redovnici trebaju biti tamo gdje vlada siromaštvo, kao što je to slučaj na sjeveru Indije. Uz to, nije dovoljno biti samo dobar čovjek, potrebno je ozbiljno se obrazovati kako bi mogli ulaziti u ozbiljne rasprave bez kompleksa. Zato ulažite u svoje obrazovanje, poručio je brojnim redovnicima msgr. Carballo kojega su prije izlaganja pozdravili njegovi domaćini provincijali fra Miljenko Šteko i fra Lovro Gavran. Provincijal Gavran zahvalio se nadbiskupu Carballu na lijepim riječima i idejama, uručivši mu u znak sjećanja na njegov boravak u Mostaru i BiH sliku fra Perice Vidića, svete obitelji za Božić pod nazvom “Veseli se nebo”.

Uloga redovnika

I sam papa Franjo nedavno je izjavio kako bi “redovnici trebali probuditi crkvu”. Godina posvećenog života započet će početkom listopada 2014. godine obljetnicom objavljivanja Konstitucije Drugog vatikanskog sabora o Crkvi “Lumen gentium”, gdje se u šestom poglavlju govori o posvećenom životu. Kao glavne aktivnosti u Godini posvećenog života navedeni su: službeni početak Godine koji bi bio obilježen svečanom misom u Bazilici sv. Petra u Rimu, vjerojatno na dan Došašća, te Plenarna skupština Kongregacije za posvećeni život na temu “Novum u posvećenom životu počevši od II. vatikanskog sabora” koja bi se održala istoga mjeseca. Msgr. Carballo je najavio kako se očekuje da će Papa objaviti novu apostolsku konstituciju o kontemplativnom životu te kako je u pripremi revizija dokumenta koji se bavi odnosima između biskupa i redovnika. Inače, sljedeća godina u Crkvi bit će posvećena redovništvu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.