cijepljenje protiv koronavirusa

Imunolog tvrdi: 'Cijepljenje 4. i 5. booster dozom je besmisleno', pojasnio i zašto

cjepivo
Dusko Jaramaz/Pixsell
13.01.2022.
u 15:38

"Četvrto cijepljenje istim cjepivom u istoj dozi imat će vrlo male učinke. Peto cijepljenje neće imati nikakvih učinaka, osim možda neželjenih nuspojava. Ne bi trebali primiti četvrtu i petu dozu cjepiva jer je to besmisleno", rekao je prof. Radbruch

Dok mnogi epidemiolozi i zdravstveni stručnjaci upozoravaju kako su potrebna dopunska cijepljenja u borbi protiv koronavirusa kako bi se smanjio teški tijek bolesti, imunolog i direktor njemačkog centra za istraživanje reumatizma u Berlinu prof. Andreas Radbruch smatra kako je to besmisleno.

"Četvrto cijepljenje istim cjepivom u istoj dozi imat će vrlo male učinke. Peto cijepljenje neće imati nikakvih učinaka, osim možda neželjenih nuspojava. Ne bi trebali primiti četvrtu i petu dozu cjepiva jer je to besmisleno", rekao je prof. Radbruch, prenosi Fenix-magazin.

U razgovoru za njemački RTL prof. Radbruch se poziva iskustva s četvrtim cjepivom koje ima Izrael.

"Možemo vidjeti kako nema nikakvog napretka s četvrtim cjepivom u Izraelu. Nakon trećeg cjepiva protiv koronavirusa u tijelu imamo velik broj antitijela tako da naše tijelo uopće ne reagira na četvrto cjepivo", rekao je prof. Radbruch.

Neki stručnjaci se s njime ne slažu. Prof. Georg-Christian Zinn podsjeća kako se npr. i protiv tetanusa i gripe ljudi svake godine uvijek iznova cijepe.

Podsjetimo, i regulatorna agencija za lijekove Europske unije (EMA) u utorak je izrazila sumnju u potrebu četvrte doze cjepiva protiv Covida-19. 

Borba protiv pandemije covida-19 booster dozama postojećih cjepiva nije održiva strategija, upozorili su u utorak stručnjaci WHO-a, pozivajući da se razviju cjepiva koja će bolje sprječavati širenje zaraze.

"Strategija cijepljenja koja se temelji na više booster doza" prvih cjepiva "ima malo izgleda biti primjerena ili održiva", navedeno je u priopćenju skupine stručnjaka koji su zaduženi za nadzor cjepiva protiv koronavirusa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?