Uspostava vlasti u dvije županije i javna poduzeća ispit za vladajuću koaliciju

Imenovanje vlada HNŽ i SBŽ, politički dogovor oko odluka u Federaciji BiH

covic bakir
20.04.2015.
u 09:19

Uspostava vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji konačno bi trebala biti dovršena ovog tjedna, a takav rasplet događaja sigurno bi bio vjetar u leđa i drugim problemima u funkcioniranju parlamentarne većine na razini Federacije.

Razlozi kočenja

Zahtjevi Demokratske fronte glavni su razlog što u spomenute dvije županije ni pola godine nakon izbora nije uspostavljena izvršna vlast. Stavovi DF-a kompliciraju i odnose vladajuće koalicije na razini FBiH. Pitanje promjene uprava i nadzornih struktura u javnim poduzećima i federalnim institucijama nešto je na čemu posebno inzistira. HDZ BiH, a s potrebom preuzimanja odgovornosti za poslovanje kompanija u državnom vlasništvu slaže se i SDA. Ove dvije stranke su u više navrata upozorile kako se taj proces promjene uprava, nadzornih i upravnih odbora mora okončati što prije. Čelnici HDZ-a i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović na sastanku protekloga tjedna razgovarali su i o ovim pitanjima, posebice o radu javnih poduzeća, te izboru novin nadzornih i upravnih odbora. Kako bi se ovo pitanje konačno i riješilo, kako su čelnici ranije i najavljivali, treba prethoditi usuglašavanje stavova između Izetbegovića i čelnika DF-a Željka Komšića kao koalicijskog partnera.

Dogovor i funkcioniranje

Jasno je da bez promjene nadzornih odbora u javnim poduzećima te omogućavanja ministrima da biraju prve suradnike, bilo kakve ozbiljnije reforme nova vlast neće moći provesti. Zato je jedna od prvih odluka federalne Vlade bila da od Ministarstva pravosuđa zatraži da u roku od mjesec dana predloži izmjene i dopune Zakona o državnoj službi u FBiH kojim će rukovodećim državnim službenicima obavljanje ove dužnosti biti vremenski ograničeno na određeno razdoblje. Zadužena su i sva federalna ministarstva da Vladi FBiH predlože izmjene i dopune zakona tako što će kod federalnih uprava i federalnih upravnih organizacija, gdje mandati rukovoditelja nisu ograničeni, obavljanje ovih dužnosti biti također vremenski ograničeno. Ovakve odluke prvi su koraci u promjeni nelogičnog stanja po kojem većina rukovoditelja koji su birani, između ostalog, i po političkoj liniji, nemaju ograničen mandat kao što to imaju ministri. Međutim, potrebna je jasna politička odluka i dogovor koji će omogućiti Vladi FBiH da doista funkcionira kao tim koji je u stanju provoditi reforme. Zbog toga se očekuje kako će se u sljedećem razdoblju dogovor između stranaka jasnije artikulirati i u radu Vlade.

Ključne riječi

Komentara 2

BR
brodarevac
11:10 20.04.2015.

Smiješna tvrdnja da DF koči sve, kad bi DFu ispunili želje moglo bi za 5 minuta bi sve moglo da se rješi, kako Čović reče. Čović kaže da je neozbiljno da se čeka na uspostavu vlasti, ovo je moja lista prihvatite je i za 5 minuta imamo sve rješeno. Popustili su mu više nego što su trebali i DF ima pravo s partnerima se pregovara, ne laže, ne provocira, ne uslovljava ne ... "i ako se ja pitam za 5 minuta ćemo imati vlast, ovako ponašanje je stvarno neodgovorno". Kad bi Herceg Bosnu pripojili Hrvatskoj Čović bi izmislio novu naciju "Hercegovci" i tražio jednak broj zastupnika u svim državnim tjelima.

CO
cope
17:43 20.04.2015.

DF jedini hoce da se provodi ono sto su svi koalicioni partneri potpisali.A Covic I Izetbegovic su navikli da potpisuju a ne provode ono sto su potpisali jer su za razliku od DF-a i Komsica obecali svojim stranackim dupeliscima fotelje.Sve su prilike da su ovaj put napravili koaliciju sa postenima sto im kvari njihove "kriminalno-lopovske" planove.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije