Kancerogeni sastojak

Imazalila u mandarinama dva i pol puta više nego je dopušteno

Čišćenje mandarine
Foto: screenshot/youtube
12.11.2014.
u 09:41

Tijekom redovite kontrole brčanska inspekcija u dva gospodarska subjekta u Brčkom uzeti uzorak s mandarina uputila je Institutu za javno zdravstvo RS koji je utvrdio dva i pol puta veće prisustvo fungicida imazalila nego što je dopušteno. U Inspektorat Distrikta stigao je i nalaz superanalize iz Mostara kojim je utvrđeno da je samo manja količina bila više tretirana pa je naloženo njeno uništavanje.

Superanaliza u Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru rađena na uzorcima od 5300 kilograma mandarina kod jednog gospodarskog subjekta je ispravna. Dok se čekalo na nalaz superanalize, pojačana je bila kontrola svih citrusa na graničnim prijelazima, a i tijekom unutarnjih kontrola. Iz Inspektorata upozoravaju građane da se drže uputa na deklaracijama na kojima je pisalo da kora nije za ljudsku upotrebu, ali da prate i informacije u medijima.

Imazalil je pesticid koji služi za zaštitu kore agruma od plijesni i bakterija.     

Komentara 1

DU
Deleted user
12:55 12.11.2014.

Imazalil je pesticid koji prodire duboko i sasvim u plod. Od jednog ploda neće se nitko otrovati ali ljudi, a naročito djeca, jedu više naranči ili mandarina dnevno pa tako unose u u organizam veću količinu ovog izuzetno štetnog "zaštitnog sredstva" koje djeluje na živčani sustav i spolne organe. Upotrebljava se godinama i zakonski je dozvoljena upotreba. Treba li se čuditi neplodnosti i teškoća kod trudnoća žena?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?