POKREĆU PROBAVU

Imate problema sa zatvorom? Ovo je 8 namirnica koje morate jesti svaki dan

zatvor
Thinkstock
19.03.2017.
u 13:40

Ako i vas ne zaobilaze problemi s odlaskom na toalet onda se zapitajte što jedete

Zatvor je jedan od najčešćih gastrointestinalnih problema, a tko se s njim još nije susreo ne zna kakav je zapravo sretnik. Opstipacija je osobito 'popularna' među ženama tijekom trudnoće ili nakon poroda.


Ako i vas ne zaobilaze ovi problemi onda se zapitajte što jedete. Najbitnije u svemu je unositi hranu koja je bogata vlaknima i da pijete dovoljno tekućine.

U nastavku saznajte koja je to hrana koju obavezno morate jesti ako patite od zatvora, ali i ako uopće ne želite imati problema s tim.

1. Mahunarke
Ova vrsta povrća u koje pripadaju grah, leća ili grašak izrazito je dobra za zdravlje. Stručnjaci preporučuju da se jede svaki dan jer su pune vlakana, proteina, vitamina i minerala.

2. Brokula
Osim što je izvrstan izvor vitamina i proteina, bogata je i vlaknima. Jedna šalica brokule sadrži pet i pol grama vlakana pa je nemojte izostavljati s vašeg dnevnog menija.

3. Zobene pahuljice
Već svi znaju da su zobene pahuljice jedan od najbogatijih izvora vlakana. Ako ih ne volite, pomiješajte ih s jogurtom i bananom, izmiksajte u blenderu i nećete ih niti osjetiti.

4. Špinat
Osim što je pun vlakana, sadrži i magnezij - mineral koji pokreće probavu.

5. Chia sjemenke ili sjemenke lana
Izuzetno su dobar izvor vlakana i ne propustite ih popiti u svom smoothieju ili s jogurtom.

6. Bobičasto voće
Osim što je jedan od najvećih antioksidansa, bobičasto voće izvor je vlakana koja su vam potrebna kako biste spriječili zatvor. Osim toga, sadrže jako malo kalorija pa ih se ne morate bojati pojesti koliko god želite.

7. Kruške
Jedno su od voća s najviše vlakana i ne zaboravite je pojesti svaki dan.

8. Jabuke
I u ovom slučaju 'jedna jabuka dnevno' zlatno je pravilo. Jedna manja jabuka s korom sadrži 3,6 grama vlakana. Obavezno ih jedite s korom jer se baš u njoj nalazi najveći izvor njih. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije