Međugorje

Ilinčić: Niste ni svjesni koju kvalitetu vina imate

Siniša Ilinčić , mareketing manager BASF_a govorio je o unapređenju zaštite vina. Medjugorje, 13.02.2016.Snimio:Marijan Sivrić
14.02.2016.
u 08:00

Sjemenarna u suradnji s poznatom njemačkim tvrtkom BASF organizirala je znanstveno-stručni skup u Herceg Etno selu u Međugorju o temi unapređenja vinogradarstva i vinarstva. Više od 150 vinogradara i vinara nazočilo je skupu koji je bio ujedno i prilika da se progovori o problemima u vinogradarstvu i vinarstvu, ali i daju smjernice o tomu kako bi dalje trebalo raditi. Na otvorenju skupa sve sudionike u ime organizatora pozdravio je Ivo Ostojić, glavni i odgovorni za zaštitu bilja u tvrtki Sjemenarna. Potom se skupu obratio Dušan Radojević, direktor prodaje agroodjela u tvrtki BASF za područje BiH, RH, Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Albanije, piše Večernji list BiH.

Druženje vinogradara

Uglavnom se govorilo o vinovoj lozi koja u Hercegovini ima dugu povijest. Izdvojili su dvije sorte vinove loze koje su obilježile povijest i uspjeh vinarstva u Hercegovini. Prva je autohtona žilavka koja je bijelo vino harmoničnog i punog ukusa, takvog da zaslužuje i počasno mjesto na stolu austrijskih vladara. Žilav i uporan kao hercegovačka loza, Aleksandar Jotov, crop menadžer i vrhunski stručnjak za zaštitu u vinogradarstvu, predstavio je najnovija saznanja o uzgoju i proizvodnji ove hvale vrijedne kulture u regiji i svijetu. Posebno zanimljivo predavanje imao je Siniša Ilinčić, marketing menadžer BASF-a za područje BiH,Hrvatske,Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Albanije, koji i sam uzgaja velik broj kultura i provodi eksperimente s preparatima BASF-a. Na poslovima zaštite vinove loze radi već 25 godina. - Cilj ove večeri i ovog druženja vinogradara i vinara je predstaviti proizvođačima svoja iskustva kako bi se što bolje spremili za iduću sezonu. Vidimo da se klima mijenja, priroda nas neće čekati. Mi se moramo prilagoditi ili će ona otići svojim putem. Sjemenarna je došla na ovu ideju da se okupimo i odabrala ovu prekrasnu lokaciju Herceg Etno sela u Međugorju i sigurno će ovakvih skupova biti mnogo više u budućem razdoblju. Kolega Jotov i ja razgovarali smo o nekoliko novina, praktičnih stvari. Vrlo je malo praktičara u zaštiti bilja pa zato putujemo na ovakve skupove u Sloveniju, RH, Crnu Goru, Albaniju i druge zemlje i prenosimo naša bogata iskustva. Smatram da je ovaj skup u Međugorju jedan od najljepših koje smo imali, i po mjestu i odzivu pravih proizvođača.

Zabavni program

Zajedno već godinama radimo, Sjemenarna i BASF, mislim da Hercegovina nije ni svjesna koliko je poznata po vinu šire, a do kraja niste svjesni koju kvalitetu vina imate. Radim kao profesor u mnogo regija, a Hercegovina i dio makedonske regije su moje 2 omiljene vinske regije. U zabavnom dijelu nazočne su zabavljali “Rodijaci” autora Petra Miloša, glumci HNK Mostar: Miro Barnjak i Velimir Njirić te Pamela Ramljak, Dario Šunjić i grupa Enigma. Iznenađenje večeri bila je završnica na kojoj je rezana velika torta u povodu 150. rođendana BASF-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije