IAI - izraelska tvrtka i lider proizvodnje od senzora do letjelica dolazi u Mostar

25.04.2023.
u 09:31

Mostar će uskoro ugostiti jednu od najpoznatijih grupacija iz zrakoplovne i drugih visokotehnoloških industrija na globalnoj razini koja iza sebe ima impresivne rezultate kada govorimo o proizvodnji, tehničko-tehnološkoj nadogradnji, održavanju, razvoju, a sve zahvaljujući viziji i predanosti Gospodarske komore Države Izrael na čelu s Amirom Grossom Kabirijem, koji je i predsjednik M. T. Abraham Groupa, kompanije koja je sinonim uspjeha u BiH. Grupacija IAI, koja je postala sinonim uspješnosti u zrakoplovnoj, ali i drugim industrijama i na koju se gleda kao globalnog lidera u kontekstu različitih sustava, civilnih i obrambenih, dolazi na ovogodišnji, 24. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, a čiji je partner Država Izrael. U grupaciji IAI međusobno surađuju kako bi pružili najopsežniji raspon rješenja i usluga u svim domenama. Primjenom naprednih, dokazanih mogućnosti inženjeringa, proizvodnje i testiranja, odjeli IAI-ja omogućuju razvoj, proizvodnju i podršku rješenja svih veličina, od komponenti, senzora i podsustava do velikih, potpuno integriranih sustava – sve pod jednim krovom. IAI-jev jedinstveni Aviation Group globalni je lider s više od 50 godina iskustva u svim aspektima zrakoplovne industrije, imajući sve potrebne sposobnosti unutar kuće na jednoj centraliziranoj lokaciji.

Zrakoplovi

U svom centru za proizvodnju zrakoplova IAI dizajnira, proizvodi i integrira poslovne mlažnjake srednje veličine, kao što su Gulfstream G280, G200 i G150. IAI proizvodi ove zrakoplove od nule, počevši od obrade sirovina u aerostrukture i dijelove. IAI-jeve montažne linije koriste najnovije proizvodne tehnologije kako bi zadovoljile najviše proizvodne standarde za pravodobne isporuke. Uz osoblje vrlo iskusnih zaposlenika, IAI nudi širok portfelj naprednih kompozitnih, metalnih i kombiniranih aerostruktura za komercijalne zrakoplove, vojne zrakoplove, helikoptere i bespilotne letjelice. Ponosni su, ističu, što isporučuju aerostrukture vodećim svjetskim proizvođačima zrakoplova kao što su Boeing, Lockheed i drugi. IAI-jev Aviation Group stekao je ogromno iskustvo u izvođenju programa konverzije komercijalnih zrakoplova. Ovi uspješni programi uključuju konverzije putničkih u teretne zrakoplove za korisnike iz cijelog svijeta. Konvertirani zrakoplovi uključuju Boeing 737 Classic, NG, B 767-200/-300, B 747-200/-400, a konverzija B 777 trenutačno je u razvoju. IAI-jevi prenamijenjeni teretni zrakoplovi nakon preinake ostvarili su više od dva milijuna sati letenja. Uspješni programi nadogradnje vojnih zrakoplova IAI-jeva Aviation Groupa uključuju: avioniku i strukturnu nadogradnju borbenih zrakoplova za produljenje radnog vijeka te poboljšanje operativnih sposobnosti misije. Tu su i prilagođeni paketi nadogradnje avionike helikoptera kako bi se zadovoljili specifični zahtjevi svakog korisnika, a provode se i usluge operacija i održavanja vojnih i školskih zrakoplova. Kao neki od primjera su borbeni zrakoplov Kfir nadograđen avionikom 4. generacije i novim sustavima naoružanja, Skimmer paket za nadogradnju prilagođen zahtjevima pomorskih misija te produljenje životnog vijeka vojnih transportnih zrakoplova, modifikacija i nadogradnja, kao što je zamjena C-130 CWB. Tvrtka je razvila i napredna mrežna rješenja avionike za ispunjavanje budućih operativnih zahtjeva vojnih zrakoplova. Dodatno, tu su i konverzije zrakoplova za specijalne misije, VIP, tankere za punjenje gorivom u zraku i druge.

Zračni prijevoznici i komercijalni operatori diljem svijeta vjeruju IAI-jevu iskustvu i znanju za održavanje i podršku svojih operativnih flota. Tvrtka tako pruža uslugu na jednom mjestu za održavanje, popravak i remont (MRO) zrakoplova, motora i komponenti. IAI ima i centar izvrsnosti za zrakoplovno inženjerstvo i razvoj, s punim mogućnostima za projektiranje i razvoj svakog novog zračnog vozila: od početne definicije koncepta do testiranja prototipa i certifikacije; od brzog prototipa do punog razvoja.Istodobno, IAI Flight Test Center pruža sve potrebne sposobnosti i infrastrukturu za planiranje i izvođenje letnih testova za vojne i civilne zrakoplove.

ELTA Systems

Od osnivanja tvrtke prije više od pet desetljeća, ELTA Systems Ltd. (ELTA) uspostavio je vodeću poziciju na lokalnim i globalnim tržištima kao sistemska kuća koja razvija najsuvremenija rješenja za obranu, vladu i korisnike zakona, kao i za civilno tržište. ELTA-ina sveobuhvatna rješenja primarno se temelje na interno razvijenim naprednim elektromagnetskim senzorima s pripadajućim mogućnostima eksploatacije SIGINT-a, IMINT-a i GEOINT-a, materijalu galijev nitrid (GaN), tehnologiji umjetne inteligencije i dubokog učenja. ELTA-ina rješenja posebno su prilagođena zahtjevima kupaca u svrhu zaštite vlastitog suvereniteta i/ili entiteta. Rješenja se mogu primijeniti ispod ili iznad zemlje i vode, kroz cyber-prostor, na nebu i u svemiru. ELTA-ini dokazani napredni proizvodi i rješenja vođeni su iskustvom u analizi složenih operativnih problema i primjeni integriranih, multidisciplinarnih rješenja. Nadalje, blizak odnos ELTA-e s Izraelskim obrambenim snagama (IDF) pruža tvrtki operativne povratne informacije i borbena iskustva u stvarnom vremenu, čime ELTA-i omogućuje izdvajanje ključnih podataka iz povratnih informacija i njihovu integraciju u sve svoje proizvode. Krajnji rezultat je uspješna primjena njihovih rješenja diljem svijeta u kombinaciji s visokom razinom zadovoljstva korisnika. Ako se pogledaju rezultati i proizvodi koji su izišli iz IAI-jevih tvornica i razvojnih središta, jasno je kako se radi o kompaniji koja ima široku lepezu proizvoda, od senzora i komunikacijskih sustava do letjelica, a koji praktički pokrivaju cjelokupan prostor dostupan čovjeku, od mora, kopna, zraka pa do svemira. Zasigurno će prisutnost na Mostarskom sajmu otvoriti niz mogućnosti za ostvarivanje kontakta i razvoj suradnje s tvrtkama iz BiH.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije