Pomoć roditeljima i djeci

I uz novčanu potporu vlasti, u BiH se i dalje rađa sve manje djece

08.12.2020.
u 19:16

Posljednje statistike samo su jedan od pokazatelja da BiH postaje zemlja staraca jer je broj stanovnika, posebno mladih, sve manji. Mladi zbog loše ekonomske situacije sve češće sreću odlučuju pronaći u “obećanim zemljama” poput Njemačke, Irske, Švicarske... Sve navedeno dovelo je do toga da broj novorođenčadi već godinama pada, a školske učionice, u kojima je nekada bilo više od 30 djece po razredu, sada su poluprazne, piše Večernji list BiH. 

Pokazali podaci

Tako je samo u prvih šest mjeseci 2020. godine u BiH rođeno 1019 djece manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Promatrano na trogodišnjoj razini, broj novorođenih u Federaciji BiH pao je za 10 posto, a u Republici Srpskoj za 5 posto, dok je ta brojka na razini Bosne i Hercegovine iznosila 8 posto. Crne statistike koje su se našle na jednoj od nedavnih sjednica Vlade FBiH ukazuju na alarmantan pad broja djece u osnovnim školama. U razdoblju od školske 2015./16. do 2020./21. broj učenika prvih razreda manji je za 3290 ili 15,03 posto, a primjetno je i kontinuirano smanjenje ukupnog broja učenika osnovnih škola. Tako je, prema zbrojnim podacima za FBiH, broj učenika osnovnih škola u ovom razdoblju smanjen za 13.494 učenika ili 7,08 posto. Podaci i za tekuću školsku godinu također ukazuju na primjetan nastavak trenda smanjenja broja učenika.

Demografska slika

Kako bi popravili demografsku sliku BiH, pokušalo se potaknuti mlade na ostanak i osnivanje obitelji. Brojne općine i gradovi, ali i županije, pokrenuli su niz socijalnih mjera poput pomoći pri kupnji ili izgradnji prve nekretnine, novac za pokretanje posla, jednokratnu pomoć, novac za novorođenčad, besplatan prijevoz u školu, besplatne knjige...

Jedan od gradova koji dodjeljuju jednokratnu pomoć za svako novorođenče jest i Široki Brijeg, i to u iznosu od 500 KM, a pravo na poticaj imaju roditelji ili samostalni roditelj koji imaju prebivalište na području Širokog Brijega najmanje godinu dana od rođenja djeteta. Jednokratna pomoć izdvaja se i iz proračuna općine Odžak, i to u iznosu od 1000 KM. Grad Ljubuški također je uveo neke od socijalnih mjera kako bi olakšao muke roditeljima školaraca, a jedna od njih je besplatan prijevoz za učenike. Na području ZHŽ-a, točnije Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda i Posušja, svi učenici od 1. do 7. razreda OŠ dobili su besplatne udžbenike. I Posušje, općina koja je po strukturi stanovništva najmlađa u BiH, provodi niz potpora. Neke od njih su besplatan prijevoz učenika, stipendiraju i deficitarna zanimanja za visokoškolsku spremu... Hvalevrijedna je i odluka Grada Doboja koji za treće dijete obitelji daruje stan. Kako je ranije objasnio gradonačelnik Boris Jeranić, nakon rođenja trećeg djeteta Grad Doboj briše se iz suvlasništva i roditelji imaju pravo prometovati stan. I Žepče je ove godine, pete zaredom, dodijelio jednokratnu pomoć obiteljima s petero i više djece kako bi se adekvatno pripremili za školu. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije