"Čičkovom stazom po Majevici"

I ravna Posavina ima svoje planinare, ali i spilje, vodenice...

30.06.2022.
u 21:15

U Posavini je najviša nadmorska visina Savski nasip, pa otkuda onda planinarsko društvo, kazat će neupućeni, piše Večernji list BiH.

Ljubav prema prirodi

Ali postoji zbog toga što postoji ljubav prema planinarenju. Stoga su utemeljenom Planinarskom društvu dali ime "Čičak" i osvajali tijekom 20 godina rada planinske vrhove čak u Austriji, Njemačkoj, Španjolskoj. Planinarsko društvo "Čičak" potvrđuje da posavska ravnica uopće ne mora biti prepreka za zaljubljenost prema planinama.

Kako je Posavskoj županiji najbliža Majevica s prekrasnim krajolicima, upravo na tom području imaju i svoj kamp gdje su bili domaćini tradicionalnog susreta planinara Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske na planinarskom pohodu "Čičkovom stazom po Majevici". Nakon dvije pandemijske godine planinari su se vratili svojem tradicionalnom susretu stazama pitome Majevice.

Uvijek susretljiv domaćin Planinarsko društvo "Čičak" Orašje na čelu s predsjednicom Ružicom Čančarević, dopredsjednikom Tadom Oršolićem i tajnikom društva Matijom Viljušićem ugostilo je oko 200 planinara iz 10-ak društava. Zaljubljenici prirode stigli su iz brojnih društava BiH, a najveći broj planinara bio je iz Lukavca, ali i zavidan broj iz Živinica, Tuzle, Gradačca, Srebrenika, Štrepaca i Bijele. Planinari su prošli atraktivnom uređenom i označenim stazama koje vode iz Bijele, preko Čaninog Vrela, Krndija do Plinara i spilje Kozara.

Čičkova staza prolazi kroz šume lipe i bukve, preko planinskih livada, izvora i potoka pa je predstavljao pravi užitak za zaljubljenike prirode. Sve predstavlja i svojevrsni turistički potencijal toga područja jer s vidikovca puca pogled na ravnu Posavinu kao na dlanu. Tijekom šetnje zaustavljali su se uz spilje (Mračna i Kozja pećina) te bezbroj izvora gdje su se mogli okrijepiti bistrom izvorskom vodom. Stare vodenice - potočare budile su posebno zanimanje. Besplatan grah domaćina bio je prava završnica planinarskoga pohoda.

- Unatoč tomu što ravna Posavina nema predispozicije za planinarske pohode, kako je nasip najviša nadmorska visina na oraško-domaljevačkom području, to nam nije bila prepreka da organiziramo društvo i osvajamo najviše europske vrhove. Kako smo poznati po gostoljubivosti, volimo biti i domaćini. Dvodnevno je druženje proteklo uz šetnju od tri i pol sata Majevicom koja nije bila teška ni za dva sedmogodišnjaka, ali ni za vremešne 80-godišnje planinare jer starosna dob nikada nije bila prepreka za dolazak na Majevicu. Svima nam je zajednička ljubav prema zdravom životu, planinarenju, druženju. Nakon višesatne šetnje nismo bili umorni pa je uz tradicionalni ručak i grah za 200 planinara bilo i glazbe. Pjevala se pjesma planinara iz svih krajeva odakle su dolazili, a bend iz Orašja utjecao je na to da mnogi i zaplešu. Mi smo najbolji lijek od svakodnevnog stresnog ubrzanog života. Sve nas veže priroda i uživanje u izvornim ljepotama Majevice, a toga je ovdje napretek - kaže nam Viljušić.

Potpora Vlade i Grada
Ne propušta napomenuti da su za 20 godina postojanja postigli rezultate zbog kojih se ubrajaju među aktivnija društva BiH. Viljušić je zahvalio Vladi Posavske županije i Gradu Orašju od kojih dobivaju financijsku potporu za rad udruge posredstvom javnih poziva za udruge građana i NVO sektor. Slijedi sudjelovanje na Memorijalu "Ivica Plazonić" na Blidinju, idućega mjeseca. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?