Dubravka Stojanović priredila čaroliju

I ovih blagdana Dubravkina božićna priča uveselit će sve mještane Orašja

22.12.2020.
u 20:47

Ususret najradosnijem katoličkom blagdanu Božiću u Orašju je i ove godine nastala najljepša božićna priča lokalne umjetnice Dubravke Stojanović iz Orašja. Sati i sati rada i truda, mašta kojoj je samo nebo granica i ljubav kojom je začinjen svaki detalj utkani su u ovogodišnji božićni postav koji je, prema riječima autorice, do sada najbogatiji u odnosu na sve prethodne, piše Večernji list BiH. 

Božićna izložba u srcu Posavske županije ima svoje tri dimenzije na trima odvojenim lokacijama – ispred obiteljske kuće Stojanović i na ulazu u Orašje u 2. ulici, a njezina je posebnost to što je posjetitelji mogu razgledati iz automobila dok se voze, dok mlađi odvoje trenutke zadovoljstva, zastanu pokraj Dubravkina jedinstvena postava i obvezno fotografiraju.

Snješka umjesto snjegovića

Dubravka ističe kako već 15 godina uživa dok priprema izložbe i svake godine priredi po tri - uskrsnu, jesensku i božićnu.

- Kroz svoj kreativan rad pronalazim jednu vrstu oduška i kako sam umirovljenica, slobodno vrijeme posvećujem izradi kreacija. Ukrase izrađujem od kraširanog papira, ukrasnih boca i drugih otpadnih stvari koje poslije oslikavam, ukrašavam i lijepim. Dosta materijala propadne zato što je izloženo kiši i snijegu, tako da su prošle godine stradale božićne jaslice koje sam i ove godine pripremila na nešto inovativniji način. Svaki put rode se nove ideje, a ova božićna priča ima nekih ranijih elemenata, ponovno repariranih, i nekih potpuno novih kao što je Snješka i vjerujem da će se građanima svidjeti, a posebice najmlađima - istaknula je autorica koja nije skrivala zadovoljstvo svojim novim projektom.

Pomoć od susjede Mande

Zanimljivost je što će ove godine posjetitelje, umjesto Snješka Bijelića, pozdravljati Snješka, napravljena u posebnom ruhu. Tu su i drvene božićne jaslice, a čaroliju izložbi daje i najveća božićna kugla načinjena od papira. Kako bi i ova božićna priča zasjala u najljepšem svjetlu, obasjavat će je brojne lampice koje će ovom projektu dati savršenu blagdansku sliku i sjaj. Dubravka nije sama u ovoj priči. Veliku potporu i pomoć, uz supruga Iku, pruža joj i susjeda Manda Živković koja se uvijek i iznova oduševljava svim Dubravkinim kreacijama kojima mašte ne nedostaje.

- Svi se divimo njezinoj upornosti i kreativnim idejama koje uspijeva pretvoriti u djela. Dubravka je u Domovinskom ratu izgubila lijevu ruku pa i unatoč tome uvijek pronađe motiv i snagu da nas obraduje novim kreacijama - kaže Dubravkina susjeda Manda, također umirovljenica, koja je s još dvjema kolegicama iz Aktiva žena Udruge umirovljenika Orašje s Dubravkom pripremila i uredila božićni dekor izloga udruge u Orašju. To je, kako nam s ponosom ističu ove kreativne umirovljenice, njihov ručni rad nastao tijekom druženja u udruzi koje je ove godine, dodaje Manda, zbog pandemije koronavirusa koja nije zaobišla ni BiH, nažalost, izostalo.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?