Zajedno u ratu, zajedno u miru

I danas se sa Zagrepčanima prisjećaju kako su 90-ih zajedno branili Bosansku Posavinu

05.10.2022.
u 20:01

Pod sloganom "Zajedno u ratu, zajedno u miru" ponovno su se u Domaljevcu našli stari prijatelji i nekadašnji suborci iz Domovinskoga rata, a danas aktivni kroz rad udruga izniknulih iz Domovinskoga rata, predstavnici Udruge veterana 145. brigade HV-a Zagreb i domaćina, predstavnika Udruge veterana 104. brigade HVO-a, zajedno sa zapovjednicima postrojbi. Neposredan povod bila je Povelja prijateljstva između dviju braniteljskih udruga, a potpisali su je umirovljeni pukovnik HV-a Željko Radovanović, predsjednik Udruge veterana 145. brigade HV-a Zagreb, i Anto Iljazović, predsjednik Udruge veterana 104. brigade HVO-a općine Domaljevac-Šamac, piše Večernji list BiH.

Promicanje vrijednosti

- Danas smo u našoj Posavini, u Posavskoj županiji u povodu druženja s našim suborcima i prijateljima 104. brigade HVO-a Domaljevac-Šamac s kojima smo zajedno 90-ih godina branili ovaj prostor Bosanske Posavine. Bili smo sedam i pol mjeseci na području Orašja, Vidovica i ostvarili iznimno dobru suradnju i prijateljstvo koje ni nakon Domovinskoga rata sa 106. i 104. brigadom HVO-a ne blijedi. Prvi put organizirali smo ovakav susret, ali zacijelo to neće biti i posljednji. Lijepo je da još jednom razmijenimo naše misli i naša sjećanja, evociramo uspomene na one naše prijatelje koji više nisu fizički s nama, družimo se i vidimo kako rad naših udruga i dalje unaprjeđivati - kazao nam je nakon potpisivanja Povelje prijateljstva umirovljeni pukovnik HV-a Željko Radovanović te naglasio kako ostvaruju suradnju sa svim braniteljskim udrugama sa sličnim programima promicanja vrijednosti Domovinskoga rata, zaštite i skrbi o hrvatskim braniteljima i njihovoga educiranja o pravima.

- Domovinski je rat iznjedrio jako puno i onih koji nisu uspjeli ostvariti svoja prava zasnovana na pravu hrvatskih branitelja, statusa hrvatskog branitelja i hrvatskoj vojnog invalida koji nisu ostvarili pravo na mirovinu neovisno o tome jesu li u Hrvatskoj ili BiH, tako da je naša misija velika i dugotrajna. Imamo i misiju obilježavanja mjesta na kojima je naša brigada boravila, odnosno mjesta gdje su poginuli hrvatski branitelji. Mi na ovome području imamo pet poginulih hrvatskih branitelja u Vidovicama, gdje je postavljena spomen-ploča i svake godine kada imamo komemoraciju, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca prisjećamo se naših suboraca koji su živote dali u ovom dijelu Bosanske Posavine. Na ovome dijelu iz 145 brigade HV-a koja je držala istočni dio općine Orašje bilo je više od 100 ranjenih u kratkom vremenu - naglasio je Radovanović.

Spomen-soba 104. brigade

Predsjednik Udruge veterana 104. brigade HVO-a općine Domaljevac-Šamac Anto Iljazović nije skrivao zadovoljstvo dolaskom Zagrepčana s Dubrave, starih prijatelja i suboraca, naglašavajući kako je to potrebno i zbog budućih generacija i mladih.

- Potrebno je povremeno podsjećati kako se srcem branila Posavina, podsjećati na herojstva i nesebičnost branitelja koji su živote ugradili u današnju slobodu. Nemjerljiv je doprinos pripadnika 145. brigade HV-a u obrani oraške Posavine, što svjedoči, nažalost, žrtvom poginulih i ranjenih iz ove postrojbe. Dok je njih i nas, riječ o Domovinskome ratu čut će se - poručio je Iljazović te naglasio važnost spomen-sobe 104. brigade HVO-a Domaljevac-Šamac, otvorene na 30. obljetnicu postrojbe. - Spomen-soba čuvat će vječno uspomenu i pijetet prema 158 poginulih branitelja 104. brigade HVO-a - poručuje Iljazović

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?