Uz Svjetski dan čišćenja 2022. akcije na 40 lokacija

I BiH dio višemilijunskog, najvećeg ekološkog pokreta volontera na svijetu

22.09.2022.
u 10:28

Svjetski dan čišćenja 2022. obilježen je na čak 40 lokacija diljem BiH. Tako je "Let's Do It" tim u BiH s razvojnom agencijom "Nera" i Općinom Neum organizirao akciju čišćenja obale u Neumu.

Ilegalni deponiji

Čišćenju su se priključili i učenici Osnovne škole kardinala Stepinca i Srednje škole Neum. Četrdesetak volontera podijeljeno je u skupine, a svaka je sa svojim koordinatorom zauzela jedan dio obale, od plaže hotela Zenit do plaže hotela Neum. Smeće su sortirali tako da su odvojili plastiku od mješovitog otpada, nakon čega ga je Komunalno poduzeće Neum odvezlo na odlagalište i reciklažu.

Na području Grada Tuzle održana je 11. terenska volonterska akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada. Kako navodi "Let's Do It Tuzla", riječ je o najvećoj volonterskoj akciji u povijesti BiH, posvećenoj prvenstveno čišćenju što više ilegalnih deponija otpada u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti.

Inače, projekt "Let's Do It Tuzla" i terenske akcije pod njegovim okriljem, sastavni su dio globalnog pokreta "World Cleanup Day", u kojem je u dosadašnjim ekoakcijama sudjelovalo više od 35 milijuna volontera iz 180 zemalja svijeta. Tako se Tuzla pridružila najvećem ekološkom volonterskom pokretu u svijetu ujedinjenom u jednoj misiji - čišći i ljepši okoliš za sve nas. Kako je u povodu akcije kazala Kanita Salihović, menadžerica projekta "Let's do it Tuzla", ovogodišnja terenska akcija proširena je na lokalitete diljem Grada Tuzla i na tome su zahvalni prvenstveno ekološki osviještenim partnerima, volonterima, učenicima i aktivistima nevladinih organizacija koji su se s njima uključili u čišćenje grada. Organizacijski odbor projekta "Let's Do It Tuzla" pozvao je sve građane da prijave ilegalni deponij otpada, odnosno područje zagađeno ilegalno deponiranim otpadom. - Uspješnost realizacije terenskih aktivnosti čišćenja proteklih godina potaknuo nas je da i ovaj rujan bude u znaku čišćenja. Bitno je napomenuti da su angažirane sve relevantne nadležne službe u cilju osiguranja sigurnosti naših volontera prigodom čišćenja ilegalnih deponija otpada i zelenih površina - kazao je Tarik Osmanović, koordinator terenske akcije u Tuzli. U akciji je sudjelovalo oko 900 volontera svih uzrasta. Važnost realizacije projekta prepoznala je, između ostalih, i Misija OESS-a u BiH, dajući na taj način svoj doprinos očuvanju prirode i podizanju ekološke svijesti kod svih struktura stanovništva.

Ljepši i zdraviji planet

Inače, Svjetski dan čišćenja globalni je pokret koji se organizira od 2018. i okuplja volontere iz 191 države svijeta. Cilj obilježavanja je potaknuti sve ljude na savjesno odlaganje otpada i utjecati na mijenjanje ekološke svijesti kod građana.

- Zajedno želimo učiniti planet ljepšim i zdravijim mjestom za život - poručeno je. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije