DRAGAN ČOVIĆ:

Hrvatsko pitanje otvara se ako nema rješenja ‘Sejdić-Finci’

dragan čović
Stojan Lasic/VLM/PIXSELL
02.11.2013.
u 14:18

Pokušaj izigravanja dogovora iz Bruxellesa o tome da brojniji narodi neće birati drugima predstavnike

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović upozorio je u razgovoru za Anadoliju, dan nakon neuspjelih razgovora lidera vodećih bh. stranaka i njihovih izaslanstava u Budimpešti o konačnom rješenju pitanja provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić - Finci”, da će njegova stranka, ako ne bude dogovora i u idućih 15-ak dana, promijeniti pregovaračku strategiju. Poslije toga, kazao je, neće biti finoće.
 Prema njegovim riječima, ako dogovora definitivno ne bude ni u sljedećih 15 dana, “mi priču moramo preseliti u jedno potpuno drugo područje”.

Možemo stići Srbiju

- Prihvatili smo utakmicu, idemo jednim blagim korakom, da riješimo samo izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda. Prihvatili smo da pitanja rješavamo po jednom građanskom modelu. Ako to ne ide, hvala Bogu da smo iscrpili taj model. Tada ćemo morati razgovarati o BiH i apsolutnoj jednakopravnosti Bošnjaka, Srba i Hrvata - kazao je Čović. Najavio je bilateralne susrete s čelnicima stranaka iz Federacije BiH i Republike Srpske koje će, kako je rekao, obaviti potpuno drukčije nego do sada.

- Treba reći hoćemo li izgraditi modernu BiH i otvoriti sebi europski i put k NATO-u, ili ćemo i dalje nekog izigravati i tražiti krivce. Ako ne bude dogovora, onda mi ispred hrvatskog naroda moramo poslati drukčiju poruku. Ako se nije u stanju ovo rješavati, onda stvarno idemo rješavati hrvatsko pitanje, pa ćemo kroz to riješiti i sve ostalo. Ipak mislim da je za sve to prerano i da to ne treba biti put, te da trebamo riješiti presudu Europskog suda za ljudska prava. Ali, naglašavam, ako i nakon svega to ne bude moguće, onda ćemo ići s potpuno novom inicijativom, pa neka tada netko s pravom kaže da rješavamo hrvatsko pitanje u BiH - odlučno je poručio Čović Istina, nije želio detaljnije govoriti o kakvoj se točno inicijativi radi, mada se ona može nazrijeti iz ranijih zahtjeva dva HDZ-a u Bosni i Hercegovini. Možda i zbog poruka koje je spreman uputiti bh. liderima, Čović ponavlja da je optimističan i da vjeruje kako se do kraja godine, usprkos svemu, može završiti trakavica oko provedbe presude u slučaju “Sjedić - Finci”. Ako se provede sve što je dosada potpisivano, ističe on, dogovor je tu. Na pitanje zašto je sada, ipak, optimist, znakovito ističe “kako će ljudi morati shvatiti da više nikog ne mogu izigravati”.

“Ne mogu s jedne strane pričati da žele BiH za čovjeka, ovakvu i onakvu, potpisati dokumente, a kad dođemo da vidimo što smo realizirali, nema ništa”, objasnio je. 
Podsjeća i kako dogovor u idućih 15 dana otvara mogućnost da BiH stigne na europskom putu Srbiju i Crnu Goru, što je prilika koja se, veli, ne smije propustiti ako se vjeruje u europsku budućnost BiH.

I dalje smatra da su pregovori bh. lidera imali smisla iako su bili iscrpljujući, iako se “mislilo kako se vrtimo u krug”. Kaže i kako je dobro da sada o svemu razgovaraju i stručnjaci jer “mi često pričamo o pojmovima koje ne razumijemo u pravnom smislu”.

Priznaje i kako su za nepostizanje dogovora svi krivi jer “nešto nije napravljeno”. No, stoji na stanovištu kako postoje i daljnje težnje da se Hrvatima izabere član Predsjedništva od predstavnika drugog naroda.

- To je nešto što neće proći. S te strane postoji ključni problem. Traže se matematike, tehnike kako to uraditi. A do sada sam stavio potpis na dva ili tri dokumenta u kojima je jasno da jedan narod drugom neće birati predstavnike, članove Predsjedništva. Mora se omogućiti da hrvatski narod ima priliku birati svog člana Predsjedništva. Dat ćemo puni doprinos da se to riješi. Prihvatljivo je svako rješenje koje će poštovati ove uvjete.

Nema više smisla

Poruka svima jasna, tko god misli da će još jednom izabrati Hrvatima člana Predsjedništva BiH, to se neće dogoditi... Stanite malo, više nema smisla... Osam godina izigravamo volju hrvatskog naroda. Hrvatski narod s te strane mora biti jednakopravan. To je mrvica koja se traži u ovom trenutku”, konstatirao je on.

- Ne može bošnjački političar odlučivati kako će se birati hrvatski član Predsjedništva, o tome trebaju svoju riječ kazati Hrvati. Prihvatili smo građanski koncept da FBiH bude jedna izborna jedinica, da se prvi član Predsjedništva BiH bira s najvećim brojem glasova, to znači bošnjački. Eliminirali smo nacionalno, etničko iz svega, nigdje se ne spominje narod, nacionalno i etničko. To je iskorak - rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Komentara 30

AL
alexije
22:57 10.02.2014.

Pa nece valjda uvjek muslimani birati Hrvata hrvatima. 3-entitet i mirna bosnia

DU
Deleted user
13:14 03.11.2013.

Znaci vracamo se na Treci Entitet!

BA
badboy2000
11:05 14.09.2014.

nikad neće biti mira u ovoj državi, pogotovo dok bosnjak koji je gladan i dva metra pod vodom ne gleda da sebi izabere boljeg nego se trudi hrvatima izabrati goreg predstavnika. To je jedna realnost ove kvazi države u kojojj najbolje prolaze političari, a mi smo samo pijuni koji im omogućavaju fotelje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?