iako se BIH protivi

Hrvatsko ministarstvo odobrilo zbrinjavanje radioaktivnog otpada na granici s BiH

DW
01.04.2020.
u 07:00

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Hrvatske je lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u Općini Dvor dala na uporabu Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krško.

Lokacija je odobrena unatoč nizu kontroverzi oko utjecaja na okoliš i upozorenjima ministra vanjske trgovine BiH Staše Košarca kako bi gradnja odlagališta na ovom mjestu mogla ugroziti 250.000 ljudi iz sliva rijeke Une, piše Klix.ba. 

On je kazao kako je ova lokacija za Bosnu i Hercegovinu neprihvatljiva, lokalno stanovništvo je protivljenje iskazalo na brojnim prosvjedima, a ovaj hrvatski plan je jedna od rijetkih tema u BiH oko koje su se bh. dužnosnici u potpunosti složili.

Fond je priopćio da će tijekom projekta u kontinuitetu surađivati s lokalnom i općom javnosti, kao i s javnosti u Bosni i Hercegovini, a da će postupak traženja lokacijske i građevinske dozvole pokrenuti ukoliko se utvrdi da lokacija neće imati štetan utjeaj na okoliš.

"Kako bi se to postiglo, prije svega će trebati dokazati da taj zahvat neće imati štetnog utjecaja na okoliš, i to izradom studije utjecaja na okoliš. Kao podloge za izradu studije utjecaja na okoliš provest će se istražni geološki radovi, odrediti nulto radiološko stanje i izraditi sigurnosne analize", istaknuto je.

Uspostavom Centra Hrvatska bi na siguran i provjeren način zbrinula radioaktivni otpad i iskorištene izvore ionizirajućeg zračenja koje posjeduje, kazali su iz Fonda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?