Sastanak Leko - Ljubić

Hrvatski narod konačno bira svoje predstavnike

ljubic
Foto: agencije
09.12.2014.
u 10:07

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić i predsjednik hrvatskog Sabora Josip Leko suglasili su se jučer u Zagrebu da je nužno da buduće institucije vlasti odražavaju izborne rezultate i izborni legitimitet sva tri konstitutivna naroda i svih građana BiH.

Razgovori o BiH

Iz Parlamentarne skupštine BiH priopćeno je da je Ljubić informirao Leku o uspješno provedenim općim izborima u BiH i početnim koracima u formiranju institucija vlasti na osnovu rezultata izbora. Tijekom susreta Ljubić je izrazio očekivanje da će institucije vlasti u BiH na svim razinama biti formirane što prije, te dodao da izborni rezultati pružaju priliku za stvaranje što širih parlamentarnih većina, posebno na nivou države, čime bi se stvorili uvjeti za provođenje reformi nužnih za ubrzanje euroatlantskog puta BiH. Ljubić je informirao Leku i o tome da su hrvatske stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ dobile plebiscitarnu potporu hrvatskih birača, te da će njihovi predstavnici sudjelovati u parlamentarnim većinama.

Ljubić ističe da hrvatske stranke u HNS-u ovo smatraju veoma važnim, jer im to omogućuje učinkovit odnos prema promjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, što bi hrvatskom narodu pružilo priliku da sam bira svoje legitimne predstavnike. Hrvatska, kao članica Europske unije i NATO-a, učinit će sve što može kako bi svojim iskustvom pomogla BiH u ispunjavanju europskih standarda - istaknuoje Leko.

Potpora Hrvatske

Istovremeno, predsjednik Sabora je poručio da će se Hrvatska snažno zalagati da BiH ubrza svoj put prema EU. Visoki dužnosnici Republike Hrvatske, među kojima je bio i Leko, su već nekoliko puta ponavljali kako je veliki interes Hrvatske napredak BiH prema Europskoj uniji te kako će pomagati što više ovaj proces. Službeni Zagreb smatra kako BiH u što kraćem roku treba postati članica Europske unije te kako je nužno provesti određene reforme kako bi se stanje u Bosni i Hercegovini relaksiralo i kako bi bio postignut napredak. I jučerašnji sastanak treba gledati u tome svijetlu i za očekivati je kako će se slični sastanci održavati i u budućnosti. Inače, Hrvatska je jedan od najvećih zagovornika članstva BiH u Europskoj uniji, a čak je službeni Zagreb poručivao kako BiH treba imati poseban status zbog specifičnosti koje su prisutne u ovoj zemlji. Hrvatska, od kako je postala članica Europske unije, je u mnogome doprinijela aktualizaciji problema BiH u Bruxellesu, što ima za rezultat jačanje napora europskih zemalja na prostoru BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?