Cilj je spriječiti ponavljanje šteta izazvanih klizištima 2014. na području Tuzle

Hrvatski, crnogorski i bh. stručnjaci rade na zajedničkom projektu upozoravanja od klizišta

11.01.2023.
u 20:06

Rudarsko-geološko-građevinski fakultet iz Tuzle, u suradnji s Hrvatskim geološkim institutom i Zavodom za geološka istraživanja iz Crne Gore, radi na projektu "Sustav ranog upozoravanja od klizišta". Trenutačno se u okviru ovog projekta ​analiziraju područja Grada Tuzle i Distrikta Brčko, ali je namjera projekt proširiti i na cijelu Tuzlansku županiju i Bosnu i Hercegovinu. Cilj je da se spriječi ponavljanje šteta izazvanih klizištima 2014. godine, piše Večernji list BiH.

Štete iz 2014.

Sustav ranog upozoravanja od klizišta zapravo predstavlja ispitivanje i definiranje područja neke lokalne zajednice koja su aktivna ili potencijalna klizišta. Već urađena karta Tuzle pokazuje kako je veći dio grada označen crvenom bojom, odnosno u većoj je ili manjoj opasnosti od klizišta. Kada se najave obilne oborine, sustav ranog upozoravanja predviđa da građani na ovim područjima povećaju pozornost na neizravna klizišta u svojoj okolini.

- Tako da bi stanovništvo pravodobnim dojavama Civilnoj zaštiti omogućilo da CZ svoja sredstva usmjeri točno u one zone, u kritične zone, a ne da se rasporedi na području cijele općine ili cijelog grada s obzirom na to da je u takvim situacijama važno gdje koja služba, odnosno gdje koji stručnjak ide u toj zoni - kazao je Kenan Mandžić s Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Tuzla. Projekt razvijanja sustava ranog upozoravanja od klizišta, kao prekogranični projekt, financiran je s dva milijuna konvertibilnih maraka iz europskih fondova i treba biti završen do rujna iduće godine. Osnovni cilj je raditi na preventivi ponavljanja scenarija velikih poplava i klizišta koji su ovo područje pogodili 2014. godine.

- Djeluje preventivno, smanjuje reprizu, možemo odrediti, "divlju gradnju" možemo svesti na minimum ili možda čak i na nulu. Drugo, omogućava županijskom stožeru Civilne zaštite uvezati sve to u jedan sustav, da u realnom vremenu ima podatak što se događa na terenu - kazao je Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Tuzla. Sustav ranog upozoravanja od klizišta, osim učinkovitijeg djelovanja jedinica civilne zaštite na terenu, treba kroz izrađeni katastar klizišta omogućiti lokalnim vlastima bolje upravljanje izgradnjom na svom području. - To ne znači da je tu klizište, nego daje mogućnost i gradskim tijelima, a i tehničkim osobama, odnosno inženjerima, uraditi dovoljan broj ispitivanja kako bi objekti ili infrastruktura koja se postavlja na tim područjima, odnosno gradi, mogli na ispravan način biti izgrađeni i biti zaštićeni od pojave klizišta - izjavio je za BHRT Adnan Ibrahimović s Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Tuzla.

Izgradnja katastra

Izgradnja katastra klizišta jedna je od obveza naše zemlje u procesu pridruženja Europskoj uniji, pa je i ovaj projekt jedna od prednosti u tom smislu. RGGF je dobio više od 700.000 maraka u opremi za realizaciju projekta "Sustav ranog upozoravanja od klizišta". Nakon Distrikta Brčko i Tuzle, očekuje se da ovaj sustav bude razvijen i u ostalim gradovima Tuzlanske županije, a vjerojatno će biti prihvaćen i u drugim dijelovima države.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije