USVOJENA ODLUKA

Hrvatska primljena u eurozonu, tečaj konverzije je 7,53450 kuna

12.07.2022.
u 15:23

– Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni – izjavio je ministar financija Zdravko Marić, kojemu je ovo dosad najvažniji, ali ujedno i posljednji sastanak u Bruxellesu prije odlaska s dužnosti

Konačna odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu 1. siječnja 2023. usvojena je upravo na sastanku Ecofina, Vijeća ministara financija u Bruxellesu.

Uz odlazećeg hrvatskog ministra financija Zdravka Marića, na svečanosti sudjeluju izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis, europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni, predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde i češki ministar financija  Zbyněk Stanjura.

U ovim trenucima objavljuje se i uredba o tečaju konverzije kune u euro. Službeni tečaj je 7,53450 kuna za 1 euro, u decimalu isti kakav je bio i u "čekaonici eura", odnosno tijekom sudjelovanju Hrvatske u Europskom tečajnom mehanizmu ERM II.

Prijedlog te uredbe Europska komisija usvojila je još 29. lipnja, ali zbog prakse da se tržišno osjetljive europske odluke drže u tajnosti, kao klasificirane, do trenutka konačnog usvajanja, ta uredba nije bila javno objavljena do trenutka kad je danas usvojena na Ecofinu.  

Europski povjerenik Paolo Gentiloni u svome je govoru spomenuo velik napredak koji je Hrvatske postigla od Domovinskog rata do danas. Prisjetio se tog rata, kao prvog na tlu Europe nakon II. svjetskog rata, i prisjetio se da je u vrijeme Domovinskog rata (nije precizirao kada) bio na Mljetu, pa je vidio "jednu epizodu" izbliza. 

- Važno je sagledati napredak koji je Hrvatska napravila, od rata koji je bio prvi rat nakon II. svjetskog rata u Europi, do ulaska u EU 2013. i sada pridruživanja euro zoni. Izvanredan rezultat. Puno razloga za slavlje. Ali, kao što znaš, Zdravko, i puno posla - rekao je Gentiloni.  

U izjavi ranije tijekom dana, ministar financija Zdravko Marić nazvao je današnji dan povijesnim.  

– Veliki dan za Hrvatsku, usudio bih se reći i povijesni. Jako je mnogo neizvjesnosti pred nama u mjesecima i godinama ispred nas, tečaj dolara i eura jako su se približili, tržišta šalju različite vrste signala. U moru takvih informacija sigurno je da je hrvatski ulazak u europodručje pozitivna vijest – kazao je, a više možete pročitati OVDJE.

Izvršni potpredsjednik Europske komisije jučer je kazao kako je Hrvatska ispunila sve kriterije da postane 20. članica sa zajedničkom valutom. 

– Konačnu odluku donose sutra ministri financija. Odredit će i fiksni tečaj kune i eura. Čini se da su ispunjeni svi uvjeti za pozitivnu konačnu odluku, odnosno da je Hrvatska spremna postati dvadeseta članica europodručja prvoga siječnja sljedeće godine. Želim čestitati hrvatskim vlastima i narodu – kazao je jučer Valdis Dombrovskis.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije