NAPETI ODNOSI

Hrvatska oštro uzvratila na prosvjednu notu iz Beograda: Pozivamo Srbiju da se svrsta na pravu stranu povijesti

25.02.2024.
u 16:37

Službeni Beograd očekuje da će se visoki hrvatski dužnosnici ubuduće suzdržati od izjava "koje predstavljaju miješanje u unutarnje stvari Republike Srbije te voditi politiku pomirenja i dobrosusjedskih odnosa"

Samo Večernji list je u posljednjih nekoliko mjeseci - a i ranije - objavljivao intervjue s raznim europskim i svjetskim političarima i dužnosnicima - zadnji je, primjerice, bio njemački izaslanik za zapadni Balkan Manuel Sarrazin - koji su redom govorili isto o Srbiji: ne može ta država sjediti na dva stolca, između EU i Rusije, i mora odlučiti o svojoj europskoj perspektivi, što je stara formulacija i stav koji se ponavlja godinama, od kada je Srbija oklijevajuća kandidatkinja za pristup EU. No kad to se takva poruka pošalje iz Hrvatske, Srbija uzvraća - diplomatskom notom.

Još jedan u nizu diplomatskih iskrenja na relaciji Srbija - Hrvatska izazvala je slična izjava hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. Na to su uslijedile kritike iz Srbije, a onda i diplomatska nota Hrvatskoj. Danas poslijepodne Hrvatska je uzvratila.

- Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odbacuje navode o miješanju u unutarnje poslove Republike Srbije, već ističe kako je ministar Gordan Grlić Radman konstatirao činjenicu o neusklađivanju Srbije s vanjskom i sigurnosnom politikom Europske unije, glede ruske agresije na Ukrajinu. Kao što smo već isticali, ne može se biti kandidatkinjom za članstvo u EU i koristiti sve dobrobiti toga, a pritom neprincipijelno i proračunato izbjegavati osudu ruske agresije i EU politike vezano uz to. Ovakve izjave iz Republike Srbije još jednom pokazuju svjesno i sustavno negiranje činjenica o naravi događaja u Ukrajini, odnosno stvarni stav Srbije prema tome. Europska obitelj ima svoje vrijednosti, koje uključuju i poštivanje međunarodnog poretka. Taj međunarodni poredak narušen je ruskom agresijom na suverenu i neovisnu Ukrajinu. Stoga pozivamo još jednom Srbiju da što prije prema pitanju agresije na Ukrajinu, uskladi svoju politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i tako se uistinu svrsta na pravu stranu povijesti - odgovorili su danas sa Zrinjevca.

Cijela priča počela je kad je Grlić Radman na N1 izjavio u subotu da su jedno građani Srbije, a drugo Vučić i njegova politika koja mora odlučiti na čijoj će biti strani.

- Što se tiče Srbije, jedno su građani, a drugo je Vučić i njegova politika koja mora odlučiti na kojem će stolcu sjediti, jer je neudobno sjediti na dva stolca. Vučić ne bi trebao imati veliku dilemu, on zna otkud dobiva podršku, zna otkud se financira zapadni Balkan... On može biti eventualno nekakav trabant ili satelit Rusije, ali tu nećemo dozvoliti kao saveznici, a i partneri sa SAD-om bilo kakav utjecaj Rusa ili drugih malignih utjecaja koji bi narušili stabilnost zapadnog Balkana."- rekao je Grlić Radman.

Aleksandar Vučić odmah je optužio je Radmana za upletanje u unutarnje stvari Srbije, uvrede i prijetnje.

- Hrvatski ministar ne samo da se brutalno miješa u unutarnje stvari Srbije, već po običaju laže i vrijeđa srpski narod i prijeti građanima Srbije. Grlić Radman je jedno u pravu, možda sam ja nečiji trabant, ali nikada nisam bio ničiji potrčko i sluga, što se za Grlića Radmana ne može reći napisao je Vučić na Instagramu.

 

Radmanov srpski kolega Ivica Dačić kazao je da se u Hrvatskoj sustavno gradi mržnja prema Srbima i da ona, kao "trabant nacista u Drugom svjetskom ratu", nema pravo bilo kome dijeliti lekcije. Potom je uslijedila i prosvjedna nota Hrvatskoj u kojoj se kaže da izjave hrvatskog ministra "predstavljaju dalji nastavak izgradnje atmosfere mržnje prema Srbiji i srpskom narodu i narušavaju zajedničku politiku promoviranja mira i stabilnosti u regiji", stoji u noti srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Službeni Beograd očekuje da će se visoki hrvatski dužnosnici ubuduće suzdržati od izjava "koje predstavljaju miješanje u unutarnje stvari Republike Srbije te voditi politiku pomirenja i dobrosusjedskih odnosa", dodaje se.

Komentara 5

TE
Tejica
21:58 25.02.2024.

Vucic radi ono sto je najbolje za Srbiju ,a rto mnogima ocigledno smeta.

TE
Tejica
21:56 25.02.2024.

Bas nas i ne zanima sta ce oni iz Hrvatske reci .

TE
Tejica
21:54 25.02.2024.

Odakle svima pravo da se mesaju u unutrasnje stvari nase zemlje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?